Cum au pierdut puterea Băsescu și Iohannis. Previziunea Adrianei Săftoiu privind viitorul președinte

Adriana Săftoiu, fost consilier prezidențial și purtător de cuvânt al președintelui României, Traian Băsescu, a făcut un comentariu despre faptul că un președinte, la final de mandat, își pierde din putere.

VEZI ȘI: Traian Băsescu și-a ieșit din minți la adresa lui Bogdan Chirieac. A trecut la jigniri grosolane. Analistul politic are o singură replică

Ea a făcut acest comentariu după decizia ÎCCJ din cazul Klaus Iohannis.

În mesajul său, Adriana Săftoiu a făcut o paralelă între mandatele celor doi președinți ai României, Traian Băsescu și Klaus Iohannis, subliniind faptul că abia după încheierea celor zece ani de președinție ai fiecăruia apar detalii compromițătoare despre trecutul lor. În cazul lui Băsescu, acesta a fost acuzat de colaborare cu Securitatea, iar în cazul lui Iohannis, acuzațiile se concentrează pe problemele cu casele sale.

Adriana Săftoiu atrage atenția că principala problemă nu este reprezentată doar de cei doi lideri, ci de felul în care funcționează statul, un sistem care nu își face datoria față de cetățeni la timp, ci așteaptă sfârșitul mandatelor pentru a scoate la iveală astfel de nereguli.

Adriana Săftoiu mai avertizează că, în viitor, vor fi propuse noi persoane pentru funcția de președinte, considerate „bune pentru sistem”, dar există riscul ca și aceștia să fie dezvăluiți cu probleme după încheierea mandatelor. În final, mesajul ei conține un îndemn sarcastic: „Votați dacă puteți”, subliniind scepticismul față de capacitatea sistemului politic de a oferi candidați fără „bube” în carieră.

„După 10 ani de mandat al lui Traian Băsescu ca Președinte de țară am aflat că era colaborator. După aproape 10 ani de mandat al lui Klaus Iohannis ca Președinte de țară aflăm că e o problemă cu cele 6/7 case, fals in acte și ce se mai spune acolo. Statul, statul care ar fi trebuit să ne spună, nouă, cetățenilor unde e?

Nu despre acest stat ar trebui acum să vorbim? Nici unul dintre cei doi nu e principalul vinovat. Ei doar au profitat de cum functionează statul. Care își arată dinții la final de mandate. Și asta e marea problemă. Din nou ne vor propune persoane, acum bune pentru sistem, ca să aflăm la final de mandat, peste alti 10 de ani, că sunt cu bube. Votați dacă puteți”, a scris Adriana Săftoiu pe Facebook.

A pierde puterea pe final de mandat - un proces natural

Faptul că un președinte își pierde influența și autoritatea pe finalul mandatului este un fenomen cunoscut. Este o realitate naturală a politicii, pe care Băsescu însuși a experimentat-o în propriul mandat, cu momente tensionate și controverse. De altfel, mulți analiști consideră că această pierdere de autoritate este un aspect inevitabil al oricărui lider politic aflat la sfârșitul mandatului.

Traian Băsescu, însă, respinge vehement această interpretare, chiar dacă este confirmată de dinamica politică obișnuită.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursul declarat de Rodica Baştea, cea de la care familia Iohannis a cumpărat o parte dintr-un imobil din Sibiu, dosarul vizând dreptul de proprietate al casei.

Cauza a fost strămutată în luna aprilie 2017 de la Tribunalul Sibiu, printr-o hotărâre a Curţii de Apel Alba Iulia, la solicitarea formulată într-un dosar de succesiune de către Rodica Baştea, soţia lui Ioan Baştea, de la care familia Iohannis a cumpărat o parte din locuinţa din Sibiu, şi care a deschis în anul 2016 o acţiune contra statului român.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel