Canalele mass-media RT și Sputnik au fost interzise pe teritoriul Uniunii, dar site-urile au reapărut în diferite națiuni ale Uniunii Europene.
Televiziunea de stat rusă nu a părăsit niciodată Uniunea Europeană. După interzicerea celor două canale mass-media finanțate de Moscova, RT și Sputnik au găsit o modalitate de a ocoli sancțiunile impuse de executivul UE.
”Propaganda Kremlinului”, așa cum a numit-o Occidentul, continuă să fie difuzată, fără prea multe probleme, pe continent.
Ceea ce s-a făcut, explică Politicom citată de Europa Today, este că domeniile site-urilor de Internet au fost schimbate, astfel încât site-urile au continuat să răspândească informații.
Imediat după sancțiunile din Germania și Spania, au apărut rapid două noi site-uri, replici perfecte ale Russia Today, ale căror adrese IP și identificatori Google Analytics - instrumente tehnice folosite pentru gestionarea site-urilor - au fost legate direct de organizația media susținută de Kremlin.
Cercetătorii de la Institutul pentru Dialog Strategic, un think tank care se ocupă de extremismul online, au identificat apoi alte cinci ”site-uri clonate”, care, spre deosebire de cele anterioare, nu erau găzduite pe servere legate la Moscova, ci pe un număr de alte 112 site-uri de agregare de știri.
”Cel mai probabil, aceasta este o modalitate de a încerca să ocolească interdicțiile”, a spus Jordan Wildon, senior manager al metodelor digitale la Institutul pentru Dialog Strategic .”Este o situație cu cap de hidra. Dacă scoți un lucru, ei vor încerca să găsească o modalitate de a face altceva", a mai declarat acesta.
Conținutul site-urilor Kremlinului este așadar, la câteva luni după sancțiuni, disponibil pentru milioane de utilizatori din întreaga lume. Ușurința cu care RT și Sputnik au reușit să evite sancțiunile ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea acestora.
Întrebată despre această problemă de Politico, Věra Jourová, vicepreședintele Comisiei Europene pentru Valori și Transparență, a explicat că ”este la latitudinea operatorilor economici să aplice sancțiuni și autorităților naționale să le pună în aplicare”, și că acestea ”sunt pe deplin aplicabile”
În timp ce Google a încercat să limiteze acoperirea mass-media legată de Kremlin, eliminându-le din recomandările de căutare și împiedicându-le să câștige bani prin publicitate online, RT a reușit să direcționeze oamenii către noile sale site-uri prin conturile sale oficiale de social media.
”Principalii amplificatori de legătură au fost de fapt conturile RT, atât de pe Facebook, cât și de pe Twitter”, a spus Kata Balint, analist la think tank și coautor al raportului.
În răspuns, Twitter a declarat că a blocat amplificarea pe platforma sa a tuturor tweet-urilor asociate cu mass-media de stat rusă, iar cele descoperite de cercetători se încadrează în această categorie, chiar și cele pe care conturile oficiale ale RT le-au promovat pe rețeaua de socializare.
Meta a mai spus că a retrogradat conținutul RT de pe platforma sa globală.
Citește și:
Jurnaliștii olandezi sunt de părere că interdicția de difuzare impusă de Uniunea Europeană împotriva RT și Sputnik trebuie ridicată. În ciuda faptului că acestea ar fi canale de propagandă de la Kremlin, aceștia consideră că închiderea lor echivalează cu cenzura și este un atac la libertatea presei.
Recurs la Curtea Europeană de Justiție
Din Olanda, va începe un recurs la Curtea Europeană de Justiție pentru a anula interdicția de acces la canalele de televiziune susținute de Rusia lui Vladimir Putin.
După cum relatează DutchNews.nl, citată de Europa Today, apelul va fi făcut de sindicatul jurnaliştilor olandezi NVJ şi de organizaţii precum Bits of Freedom, conform cărora blocarea site-urilor online ale acestor ziare subminează democraţia şi principiul neutralităţii reţelei.
În martie, guvernele UE au decis să interzică canalele de cablu RT (fostul Russia Today) și Sputnik în bloc, în urma invaziei Ucrainei. Canalele sunt văzute ca o componentă cheie a eforturilor Moscovei de a răspândi dezinformarea și de a influența opinia publică occidentală.
Respectând ordinul, majoritatea furnizorilor de internet olandezi au eliminat RT din pachetele lor de cablu și au blocat accesul la site-urile sale. Dar activiștii spun că decizia a fost „pripită”.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News