Cum au supravieţuit gândacii asteroidului care a ucis dinozaurii: "Sunt echipaţi fix pentru asta"

Fotografie creată de Erik Karits, de la Pexels
Fotografie creată de Erik Karits, de la Pexels

Un profesor american a explicat cum au reuşit gândacii să supravieţuiască impactului devastator al asteroidului care a ucis dinozaurii, dar şi de ce aceştia vor fi aici cu mult după ce omenirea va dispărea. 

"În urmă cu 65 de milioane de ani, când piatra numită Chicxulub a căzut din spaţiu, gândacii erau aici. Impactul a provocat un cutremur masiv, dar şi erupţii vulcanice la mii de kilometri distanţă de punctul de impact. Trei sferturi dintre plantele şi animalele de pe Pământ au murit, inclusiv cei mai mulţi dinozauri. Deci cum au putut supravieţui nişte vietăţi nu mai mari de câţiva centimetri, când alte animale mult mai puternice au dispărut? Ei bine, se pare că gândacii sunt echipaţi fix pentru asta, pentru a supravieţui în cazul impactului unui meteorit. 

Corpul gândacilor nu este plat din întâmplare. Aceste insecte se pot strecura în spaţii extrem de înguste, fapt care le permite să se ascundă aproape oriunde. Când asteroidul a lovit, temperaturile au crescut extrem de repede pe suprafaţa planetei. Multe animale nu au avut unde să fugă şi au fost arse de vii, dar gândacii s-au putut ascunde în mici găuri din sol, care i-au protejat de căldura extremă. 

În plus, nici nu au murit de foame. Gândacii sunt gunoieri omnivori, asta însemnând că vor mânca orice, de la plante, animale, carton sau haine", explică Brian Lovett, profesor de Micologie, de la Universitatea Virginia de Vest, conform Science Alert. 

Un bloc de gheață din Antarctica, cu o suprafață cât cea a orașului Los Angeles, s-a dezintegrat

O barieră de gheaţă cu o suprafaţă similară cu cea a oraşului Los Angeles s-a dezintegrat integral săptămâna trecută în estul Antarcticii, în urma unui val de căldură fără precedent înregistrat în regiune, au precizat oamenii de ştiinţă, relatează Agerpres, citând AFP.

Prăbuşire totală a barierei de gheaţă Conger, din Antarctica de Est, pe 15 martie (circa 1.200 de kilometri pătraţi), a scris pe Twitter Catherine Colello Walker, cercetătoare în cadrul NASA, publicând imagini satelitare care au surprins fenomenul. Corespunde unei suprafeţe echivalente cu Los Angeles sau Roma, incomparabil mai mică însă decât aisbergurile cele mai mari. Bariera de gheaţă, situată în ţinutul Wilkes, a început să se dezintegreze în urmă cu mai mulţi ani, dar săptămâna trecută a avut loc prăbuşirea finală, a indicat pentru AFP Jonathan Wille, din cadrul Institutului de geoştiinţe ale mediului din Grenoble, evocând o legătură cu valul de căldură fără precedent înregistrat săptămâna trecută pe continentul îngheţat. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel