Raportul real dintre PNL si PSD – dincolo de masuratorile sociologice de mici si bere – a fost surprins corect de ultimul sondaj INSCOP: PNL – 42%; PSD – 35%. Sunt sapte puncte procentuale in plus pentru Dreapta, care pot fi recuperate partial de Dragnea numai cedand o parte semnificativa din suveranitatea PSD gheneralului Oprea, care a ajuns sa cantareasca 5% din optiunile electorale.
Este, totusi, un raport dinamic, deschis evolutiilor presedintelui Iohannis, orientarilor si reorientarilor media sau deciziilor iminente ale Justitiei (o probabila condamnare cu executare pentru Ponta, de pilda). Pentru a betona si a dezvolta distanta fata de stanga, PNL trebuie sa se concentreze pe trei directii strategice evidente pentru orice politician care-si petrece macar cateva ore pe strada, in dialog cu cetatenii:
1. Reimprospatarea resurselor de vot negativ la adresa PSD. Marele adversar corupt
Votul negativ masiv a decis cu tenacitate ultimele trei runde prezidentiale in favoarea Dreptei. Totusi, la nivel partinic, acest tip traditional de vot anti-PSD se afla in criza si va functiona bemolat la alegerile locale. Erorile lui Traian Basescu si coruptia dezgustatoare din imediata sa apropiere (Udrea-Bercea) au mutat partial marele val de antipatie politica dinspre baronii PSD spre "basisti". In 2012, votul "anti" a fost categoric unul anti-Basescu, nu anti-PSD. Ca atare, in acest moment situatia e confuza si calaie; ori, pentru a-si aduce la urne o parte semnificativa (10%) din electoratul potential, PNL trebuie sa revalorifice imaginea consacrata a pesedistului dezumanizat de coruptie si servil cu detasamentele de mineri puse pe macel civic. Suntem prea blanzi si prea intelepti cu un partid condus de condamnati penali, evazionisti si plagiatori.
2. Ofensiva pentru pensionari
PSD supravietuieste electoral gratie pensionarilor. Mai mult ca niciodata dupa 1996 – cand s-a spart monopolul iliescian asupra celor nascuti inainte de 1960 – acestia privesc aproape exclusiv in directia rosiilor: Dreapta lui Basescu i-a speriat si i-a dezamagit temeinic – si pesedistii stiu sa speculeze asta. Mai mult, PNL pare sa se incline in fata acestei realitati, consolandu-se cumva cu ideea ca votul seniorilor este pierdut: vorbim rar si neclar cu cei de varsta a treia, nu avem programe majore sau proiecte grassroots pentru ei. E o eroare: cel putin 30% dintre pensionarii sceptici in raport cu Dreapta in acest moment sunt alergici fata de stanga: increderea lor trebuie totusi recastigata printr-un Pact explicit care sa le garanteze veniturile si sa le dovedeasca faptul ca pot fi o preocupare importanta si pentru politicienii de Dreapta.
3. Solutii de comunicare pentru nucleul PNL afectat de unirea cu PDL
Aglomerarea de evenimente din vara si toamna lui 2014 (retragerea lui Crin Antonescu, intrarea in PPE, fuziunea cu PDL, candidatura lui Iohannis) au bulversat o parte din electoratul traditional al PNL. Radical anti-Basescu, acest electorat nu a reusit sa inteleaga in numai cateva luni ca noul mare pericol pentru Romania se numea Victor Ponta. Si ca blocarea ascensiunii acestuia se putea face numai cu ajutorul aripii PDL care a stiut sa se rupa de Traian Basescu la timp, invingandu-l in Congresul Perdelutei si luandu-i partidul. Ori, in acest moment, acesti votanti traditionali PNL sunt mai mult decat dezamagiti: sunt raniti. Nu e doar o problema pragmatica recuperarea lor: e o chestiune de onoare! PNL are nevoie de o solutie de comunicare pentru a aduce inapoi catre partid nucleul anti-Basescu afectat de unirea cu PDL.
Cu aceste trei directii bifate PNL va pune cel putin zece procente intre el si PSD in perspectiva votului din vara lui 2016, cheia fiind Bucurestiul, unde aceste trei directii de actiune vor functiona, de altfel, cel mai lin si eficient.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News