Un profesor de neuroștiință dezvăluie o formulă simplă pentru a stabili ora exactă la care ar trebui să mergi la culcare.
Conform unui specialist în neuroștiințe, "ora ideală de culcare" ar fi situată la o distanță de șase până la șapte ore de momentul în care experimentezi o scădere a energiei în timpul după-amiezii, scrie The Sun.
Mulți adulți ignoră propriile lor obiceiuri de somn și se culcă mult mai târziu decât ar fi recomandat. Însă dr. Andrew Huberman de la Universitatea Stanford susține că știe când este cel mai potrivit moment pentru a dormi. El sugerează pe Twitter că dacă observi o scădere în energia ta după-amiaza, cel mai probabil la ora 14:30 - 15:00, timp de câteva zile, atunci șansele sunt mari ca ora ta ideală de culcare să fie cu 6-7 ore după acea scădere, presupunând că nu ai modificări semnificative în somnul de noapte sau în alimentația de la prânz.
Modelele de somn sunt controlate de ciclul circadian - ceasul natural al corpului. Termenul se referă la schimbările fiziologice care se produc și care determină starea de alertă sau somnolență. De exemplu, dimineața, corpul eliberează hormoni care te trezesc în urma expunerii la lumina soarelui. Dar, pe măsură ce ziua trece, începi să eliberezi alte substanțe chimice care pot duce la o stare de oboseală, cunoscută sub denumirea de scădere postprandială.
Dr. Huberman crede că secretul pentru a ști când trebuie să dormi poate fi găsit prin monitorizarea momentului în care această scădere se produce, deoarece asta indică cât de avansat ești în ciclul tău de somn-trezire. Potrivit teoriei sale, dacă începi să te simți obosit în jurul orei 15:00, ar trebui să încerci să adormi între orele 21:00 și 22:00.
Max Kirsten, expert în somn la clinica de hipnoterapie NLP Wellbeing din Londra, a declarat pentru The Sun că ora ideală de culcare ar putea depinde de faptul dacă ești o persoană matinală sau o bufniță.
El a spus: "Încercați să mergeți la culcare cu 7-8 ore înainte de a trebui să vă treziți dimineața - ideal ar fi aceeași oră în fiecare seară, deoarece regularitatea este importantă. Deoarece nu suntem toți la fel, cerințele noastre de somn vor varia în funcție de cronotipul nostru de somn. Persoanele care se trezesc dimineața devreme, trebuie să meargă la culcare mult mai devreme. Persoanele care se trezesc după-amiaza merg la culcare mai târziu din acest motiv. Nu puteți schimba cronotipul dvs., dar lumea este orientată spre modelul de somn-trezire al persoanelor care se trezesc dimineața. Învață să-ți asculți corpul. Somnul natural se întâmplă fără stimulente. Alcoolul, cafeina, lumina albastră de la ecrane noaptea erodează calitatea somnului".
Obținerea celor 7-9 ore recomandate de somn este vitală pentru a susține creierul și pentru a rămâne sănătoși.
Potrivit unor cercetări, există aproximativ 7,8 milioane de persoane din Marea Britanie care dorm foarte puțin, sub cinci ore pe noapte, ceea ce este extrem de periculos pentru sănătate. Această privare de somn poate crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, afectând în același timp metabolismul și echilibrul hormonal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu