Profesorul și istoricul Lavinia Betea a vorbit despre viața dictatorului Nicolae Ceaușescu, rememorând interviurile realizate cu Ștefan Andrei, un apropiat al cuplului dictatorial, și fost ministru de Externe al României comuniste.
Prezentă la DC News, Lavinia Betea a subliniat că Ceaușeștii exercitau un control formidabil și total asupra celor din cercul puterii. Ea a dat exemplul Franței regale după ridicarea Palatului de la Versailles, unde curtenii erau ținuți aproape tocmai pentru exercitarea controlului.
Lavinia Betea a subliniat totodată importanța majoră pe care o avea Elena Ceaușescu, precizând că de fapt puterea era un bicefală în dictatura comunistă română.
„Ceaușeștii aveau pretenția ca toți (n.r. din cercul puterii) să stea împreună cu ei. Ținea de o altă caracteristică a grupului de putere și implicit a Ceaușeștilor. Nu cred că știau, dar era o metodă copiată de la curtea regilor Franței, când s-a ridicat Versailles-ul și se urmărea ținerea aproape a curtenilor pentru control. Ceaușeștii au exercitat un control formidabil asupra acestor curteni. Ea (n.r. Elena Ceaușescu) răspundea de cadre, era șefa secției de cadre. Nu puteai urca în funcție fără acordul ei. Tot ea dicta eliberările din funcție”, a precizat Lavinia Betea care a adăugat că spre deosebire de perioada lui Gheorghe Gheorghiu Dej când Ceaușescu era responsabil de cadre dar nu avea garanția că decizia sa finală va fi acceptată de Dej, de data aceasta totul era clar, orice decidea Elena Ceaușescu era acceptat de dictatorul român.
În acest sens Lavinia Betea a povestit un episod sugestiv apărut în cartea-interviu cu Ștefan Andrei.
„Dacă unul din subalternii direcți ai lui Ceaușescu îndrăznea să zică spună ceva diferit sau să o contrazică pe ea, devenea foarte vehementă. Era un fel de mahalagioaică, soție certăreață, o femeie bârfitoare, care avea grijă să îl ia pe acel demnitar: Cum îți permiți să spui în fața tovarășului că eu nu am dreptate?; de unde știi tu ce vorbesc eu cu tovarășul când nu sunteți voi?”, subliniază Lavinia Betea.
„Ștefan Andrei povestește un lucru uimitor, când el cu Cornel Burtică, cu care intrase într-o relație de amiciție, în tripletă era după spusele lui Ștefan Andrei și Dumitru Popescu, s-au dus la Nicolae Ceaușescu după ce au parte de niște controverse cu o decizie diferită față de Nicolae Ceaușescu, pe care a luat-o Elena Ceaușescu. Îl întreabă atunci: Ce ne facem noi? Adică de cine ascultăm, de el (n.r Nicolae Ceaușescu) sau de Elena Ceaușescu? Atunci Ceaușescu îi răspunde: Să fie foarte clar, tovarășa sunt eu și eu sunt tovarășa,” arată Lavinia Betea.
„De unde și cu acest argument, reprezentarea pe care eu o am asupra puterii Ceaușeștilor e o putere duală de fapt. Ei de fapt funcționau aproape pe principiul vaselor comunicante”, a conchis istoricul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News