Află în articol cum manipulează pisicile oamenii.
Te-ai întrebat vreodată dacă pisica ta te manipulează și dacă este atât de deșteaptă încât să știe cum să îți intre în grații atunci când dorește să obțină ceva? Ei bine, află că da, pisica ta știe să te controleze.
Pisicile s-au adaptat bine la viața cu oamenii. Felinele, în cursul evoluției lor, și-au schimbat chiar și vocea, iar acum miaună diferit față de rudele lor sălbatice. Unele sunete de mieunat seamănă foarte mult cu strigătele bebelușilor. Pisicile miaună acum într-o gamă care este plăcută urechilor noastre și evocă empatie prin asemănarea lor cu un pui de om, scrie naukatv.ru.
De asemenea, pisicile știu să ne maseze atunci când își frământă labele. Acest comportament s-a păstrat la ele încă din copilărie, deoarece pisoii frământă sfârcurile mamei, stimulând astfel lactația. Toate acestea provoacă invariabil tandrețe și afecțiune în rândul proprietarilor de pisici, forțându-i să aibă mai multă grijă de animalele lor de companie.
VEZI ȘI: Pisicile ne înțeleg când vorbim cu ele
Există o altă influență neașteptată a pisicilor, pe care cu greu ați ghici-o. "Pisicile sunt purtătoare de toxoplasmoză, de obicei o persoană se îmbolnăvește de ea imperceptibil", spune Anastasia Lvovna, zoolog.
"Cu toate acestea, se crede că toxoplasmoza afectează comportamentul. De exemplu, îi face pe șoareci să fie mai activi. Și la om, studiile arată că provoacă schimbări comportamentale, întărind diferențele de gen: bărbații devin mai curajoși, iar femeile mai sociale. Și în general, toxoplasmoza provoacă o tendință de reflecție. Deci s-ar putea foarte bine ca pisicile să influențeze întreaga cultură umană", spune aceasta.
Există un mit conform căruia o pisică are nouă vieți. Știința confirmă parțial acest lucru: așa cum au demonstrat oamenii de știință australieni, pisicile au de două ori mai multe șanse de a supraviețui după ce au fost mușcate de un șarpe otrăvitor decât câinii. Universitatea din Queensland a comparat efectul a 11 tipuri de venin de șarpe asupra coagulării sângelui la câini și pisici și a constatat că toate tipurile de venin au acționat mai repede asupra plasmei câinilor decât asupra plasmei pisicilor domestice.
Când sângele animalului încetează să se coaguleze, acesta moare. În Australia, 76% dintre mușcăturile animale de companie sunt atribuite șarpelui maro de est Pseudonaja textilis. Doar 31% dintre câini supraviețuiesc fără antivenin, iar pisicile sunt au de două ori mai multe șanse, 66% supraviețuind. Animalele cărora li s-a administrat antidotul au și mai multe șanse de a supraviețui.
VEZI ȘI: De ce oamenii iubesc pisicile și cât de sănătoasă este această afecțiune. Ce spune știința
Pisicile domestice sunt norocoase și în privința imunității, notează Anastasia Antonevich. Sunt rezistente la o serie de boli care sunt fatale în cazul felinelor sălbatice, cum ar fi toxoplasmoza sau leucemia felinei. Pisicile domestice s-au adaptat perfect la ele. Dar, în general, cele 9 vieți ale pisicilor sunt doar un mit.
"Pisicile au într-adevăr o mobilitate, flexibilitate, dexteritate crescute, ceea ce le permite să nu se rănească acolo unde suferă alte animale. Dar dacă auzim o mulțime de povești despre felul în care pisicile au supraviețuit în unele catastrofe, este pur și simplu pentru că nu auzim povești despre cum pisicile nu au supraviețuit în catastrofe", explică zoologul Anastasia Antonevici.
VEZI ȘI: De ce pisica ta te așteaptă lângă ușă atunci când vii acasă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News