Oamenii de știință cred că în curând vom putea interacționa cu extratereștri. "Am putea deveni ușor detectabili de către orice civilizație avansată"

Pixabay / Raport al Guvernului SUA în privința OZN-urilor
Pixabay / Raport al Guvernului SUA în privința OZN-urilor

Proiectul SETI a pornit în căutarea vieții extraterestre încă din anii 1980, iar unul dintre liderii grupului pariază că unul dintre semnale va fi câștigător până în 2036.

Se pare că, la fiecare nouă informație pe care o aflăm despre imensitatea universului, probabilitatea de a contacta o formă de viață extraterestră inteligentă devine tot mai mică. Însă, în ultimii ani, a avut loc o schimbare de consens în rândul unor oameni de știință, care acum cred că acest lucru este posibil în următorul deceniu.

Optimismul provine în mare parte din viitoarea misiune a NASA către luna lui Jupiter din 2030, despre care se crede că ar fi o lume oceanică locuibilă. Dar alți oameni fascinați de extratereștri cred că un posibil contact va fi realizat prin semnale care călătoresc prin univers.

Acest lucru se datorează faptului că astronomii au folosit transmisii în spațiu încă din anii 1970, primele conținând informații despre substanțele chimice ale vieții și structura ADN-ului, precum și despre poziția Pământului în sistemul nostru solar. 

"Acesta ar putea fi cel mai puternic argument în favoarea vieții în spațiu"

Seth Shostak, în vârstă de 80 de ani, a fost astronom senior la proiectul SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) timp de aproape un sfert de secol și pariază totul pe faptul că rasa umană va primi vești de la extratereștrii până în 2036. Pariul se bazează pe îmbunătățirile constante ale tehnologiei telescoapelor și ale echipamentelor de calcul.

Într-un AMA Reddit recent, Shostak a declarat: "Tendința de îmbunătățire a hardware-ului - în special a computerelor - a continuat fără încetare. Eu încă pariez pe un semnal până în 2036".

De asemenea, astronomul a susținut că cercetările recente au determinat că ar putea exista miliarde de lumi asemănătoare cu Pământul în univers, sugerând că este foarte puțin probabil ca Pământul să fie singurul cu viață.

"Acesta ar putea fi cel mai puternic argument în favoarea vieții în spațiu. Pentru că, dacă nu există, este ceva cu adevărat excepțional în ceea ce s-a întâmplat aici, pe Pământ. Deși acest lucru nu este exclus de date, pare un pic egocentric", a spus Shostak.

Faptul că nu a găsit încă forme de viață extraterestră nu a împiedicat SETI să se pregătească pentru acest moment.

"Există un document. Pe scurt, care spune că trebuie să verificați semnalul pentru a vă asigura că este cu adevărat extraterestru. Apoi anunțați-l lumii și consultați-vă la nivel internațional înainte de a transmite un răspuns", a spus Shostak.

Dacă există o planetă în jurul acestei pitice albe, am putea "auzi răspunsul" încă din 2029

Semnalele trimise de rețeaua Deep Space Network (DSN) a NASA către satelitul Pioneer 10, lansat în 1972, ar fi putut ajunge deja la extratereștri - și am putea primi un răspuns înainte de sfârșitul acestui deceniu. În prezent, DSN este formată din trei antene radio amplasate în Barstow, California, Madrid și Canberra și se asigură că nicio navă spațială nu iese niciodată din comunicare, trimițând în spațiu transmisii puternice și direcționate.

Cercetătorii au descoperit că o stea pitică albă aflată la 27 de ani lumină de Pământ se află în calea semnalelor trimise de DSN către Pioneer 10. Dacă există o planetă în jurul acestei pitice albe, am putea "auzi răspunsul" încă din 2029 - deși nicio planetă nu a fost încă detectată. Alte transmisii trimise de DSN către alte sonde ar putea primi răspuns în anii 2030, au declarat cercetătorii. 

În 2002, NASA a trimis o transmisie prin unde radio către sonda Pioneer 10, în cadrul unui protocol de rutină pentru a trimite date și a se asigura că a fost stabilită comunicarea. Acest semnal a ajuns și la o stea aflată la aproximativ 27 de ani lumină de planeta noastră, deoarece transmisia se răspândește atunci când intră în contact cu un obiect. Cercetătorii de la Universitatea din California (UC) speră că semnalul a fost interceptat de extratereștrii care au trimis un apel înapoi pe Pământ. Transmisiunile lui Pioneer 10 vor întâlni 222 de stele până în 2313.

"Cel mai devreme ne putem aștepta la o transmisie în 2029", a împărtășit echipa de la UC.

"Detectabil până la sfârșitul deceniului"

Oamenii de știință au crezut că semnalele radio ale Pământului s-au "redus" pe măsură ce receptoarele radio au evoluat începând cu anii 1950. Însă un studiu realizat în 2023 de cercetătorii de la Universitatea din Manchester a sugerat că numărul tot mai mare de sateliți va face ca Pământul să fie "ușor de detectat" în viitorul apropiat - numărul de sateliți urmând să ajungă la 100.000 până la sfârșitul deceniului.

Echipa s-a concentrat asupra semnalelor radio care ar putea fi detectabile de la stelele din apropiere, inclusiv Steaua lui Barnard, aflată la doar șase ani lumină de Pământ.

Profesorul Mike Garrett, șeful echipei de proiect și directorul Centrului de Astrofizică Jodrell Bank de la Universitatea din Manchester, a declarat: "Am auzit mulți colegi sugerând că Pământul a devenit din ce în ce mai silențios din punct de vedere radio în ultimii ani - o afirmație pe care eu am contestat-o întotdeauna. Deși este adevărat că astăzi avem mai puține emițătoare puternice de radio și televiziune, proliferarea sistemelor de comunicații mobile în întreaga lume este profundă".

"În timp ce fiecare sistem reprezintă puteri radio relativ scăzute în mod individual, spectrul integrat al miliardelor de astfel de dispozitive este substanțial", a adăugat acesta.

"Estimările actuale sugerează că vom avea mai mult de o sută de mii de sateliți pe orbita joasă a Pământului și dincolo de aceasta înainte de sfârșitul deceniului. Pământul este deja anormal de luminos în partea radio a spectrului; dacă tendința continuă, am putea deveni ușor detectabili de către orice civilizație avansată care dispune de tehnologia potrivită", a mai spus profesorul Mike Garrett, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel