Cum crește turismul în această națiune controversată: "O evoluție remarcabilă"

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Cu secole de istorie, situri arheologice antice, artă islamică și peisaje neatinse, Afganistanul atrage turiștii - în ciuda regimului taliban și a avertismentelor occidentale de a nu călători acolo.

 

Publicitate

În anii '60 și '70, țara a făcut parte din traseul "hippy trail" care traversa Asia și a primit sute de mii de turiști occidentali. Dar, pe măsură ce istoria sa modernă complicată s-a dezvoltat, fluxul constant de călători s-a oprit.

În prezent, Ministerul britanic de Externe recomandă să nu se călătorească în Afganistan, subliniind situația de securitate "volatilă" și "amenințarea continuă și ridicată de atacuri teroriste". Dar unii turiști aventuroși nu se lasă opriți de acest lucru.

Joan Torres, fondatoarea blogului și a companiei de turism de aventură Against The Compass, a declarat pentru Sky News că a observat o "creștere mare a cererii" pentru excursii în Afganistan. În 2023, a organizat trei excursii în această țară, iar pentru 2024, acest număr s-a dublat.

"Siria și Irakul obișnuiau să fie marile noastre vânzări, dar având în vedere situația din Orientul Mijlociu, Afganistanul ar putea deveni în curând cea mai vândută destinație a noastră", a spus el.

Untamed Borders, specializată în excursii în "unele dintre cele mai interesante și inaccesibile locuri din lume", a înregistrat, de asemenea, o creștere a interesului. Aceasta ajută călătorii să viziteze Afganistanul din 2008.

Tururile companiei s-au întrerupt în august 2021, când talibanii au preluat puterea, iar de la reluarea lor în septembrie 2022, fondatorul James Wilcox a declarat pentru Sky News că "un număr destul de mare de turiști" au făcut rezervări.

În timp ce istoria recentă a Afganistanului este una de război și agitație, Wilcox a spus că oamenii care fac rezervări cu compania sa nu vizitează această destinație pentru că este "periculoasă".

"Unul dintre lucrurile care te atrag atunci când mergi în Afganistan este că nu vezi viața prin prisma turismului. Este ceva mult mai autentic"

"Ei vor să experimenteze un loc diferit din punct de vedere cultural, cu mâncare și arhitectură diferite", a spus el. "Unul dintre lucrurile care te atrag atunci când mergi în Afganistan este că nu vezi viața prin prisma turismului. Este ceva mult mai autentic", a mai adăugat acesta.

De când talibanii dețin controlul, situația pentru turiștii occidentali este că "în general putem vizita locuri pe care nu le puteam vizita înainte, iar situația securității s-a îmbunătățit", a adăugat Wilcox.

Comentariul său vine după ce un oficial local din provincia Ghazni - situată la aproximativ 148 km sud de capitala Kabul - a afirmat că "într-o evoluție remarcabilă", regiunea "a devenit o destinație favorită pentru turiștii internaționali".

De la începutul anului, 293 de vizitatori din diferite țări au explorat "atracțiile naturale și siturile antice" ale provinciei, a adăugat mollahul Hamidullah Nisar, șeful departamentului de informare și cultură din Ghazni.

Printre atracțiile din provincie se numără un fort complet cu turnuri vechi de 1.000 de ani.

În timp ce regimul taliban are o istorie bine documentată de oprimare a femeilor - și le-a interzis anterior accesul într-un parc național, spunând că "vizitarea obiectivelor turistice nu este o necesitate pentru femei" - turiștilor occidentali de sex feminin li se permite să le viziteze, iar Untamed Borders organizează tururi mixte.

Intrarea în Afganistan și obținerea permisiunii de a face acest lucru nu au fost niciodată simple. În timpul regimului taliban, doar câteva ambasade din întreaga lume au fost capabile să elibereze vize, iar la toate, cu excepția uneia, puteți depune cererea doar personal.

"Îi ducem pe oameni la Bamiyan, care în urmă cu 1.500 de ani era ruta dintre India și China", a spus Wilcox. "Era un loc foarte cosmopolit, cu idei și religii foarte diferite. Era în centrul comerțului asiatic".

Turiștii pot vizita, de asemenea, faimosul minaret din Jam, orașele Herat, Kabul și Mazar-e-Sharif, precum și locul unde se aflau două Buddha gigantice din secolul al VI-lea până când talibanii le-au distrus în 2001, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel