EXCLUSIV  Cum dădea Ceaușescu decrete și le suspenda după bunul plac. Lavinia Betea: Este profund imoral. Mintea lui procesa altfel realitatea / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Lavinia Betea, profesor și istoric, a fost invitată la Interviurile DC News unde a vorbit despre deciziile luate de Nicolae Ceaușescu. 

Lavinia Betea, autoare a unui volum de interviuri cu Ștefan Andrei, fost ministru de Externe în perioada comunistă, a spus, în interviul acordat DC News, că Nicolae Ceaușescu a mers în vizită în America pentru a vedea cele mai avansate tehnologii. Profesorul a explicat și de ce a decis să construiască Casa Poporului și nu autostrăzi. 

„În '78 cred a avut loc vizita în America. Este îndrumat către o fabrică de calculatoare și acolo i se arată tot felul de simulări, modele. Vede ce înseamnă forța IT-ului, inclusiv imagini din satelit cu Marea Neagră, cu rezervele de gaz și au loc discuții privind proiectul pe care ar fi trebuit să-l facă EXOL.”, a spus Val Vâlcu.

„El a cerut Fondului Monetar Internațional inclusiv bani pentru construcție de autostrăzi, dar nu s-a aprobat. Nu i se arată, el vrea să vadă. Într-una cere să vadă lucrurile cele mai avansate din punct de vedere tehnic, iar ei îi arată peste tot pentru că se așteaptă să cumpere. Nu îl duc în plimbare ca la grădina zoologică.”, a spus Lavinia Betea 

„În loc să facă autostrăzi a construit Casa Poporului. N-aveam nevoie de niciun credit pentru autostrăzi dacă ne gândim cât ciment, beton, marmură s-a introdus în Casa Poporului. Terminai autostrăzi”, a spus Val Vâlcu.

„Așa spunem noi acum. Mintea lui procesa altfel realitatea. Să știți că este o mare greșeală. Iarăși mă întorc la psihologie, să-ți imaginezi că omul din fața ta gândește la fel ca tine. Se numește eroare fundamentală de atribuire. Pentru el era foarte important un edificiu care să rămână peste veacuri.”, a spus Lavinia Betea.

Imoralitatea lui Ceaușescu

„Spunea că nu mai ia credite, dăduse un decret și în martie '90 a dat un decret că suspendă acest decret câteva luni.", a spus Val Vâlcu.

„Așa făcuse și când și-a făcut nevasta doctor. A suspendat niște proceduri de astăzi până poimâine. Din acest punct de vedere, este profund imoral.”, a subliniat Lavinia Betea.

„În schimb face apel la principii tot timpul, la principiile leniniste", a completat Val Vâlcu. 

„Pentru alții”, a spus Lavinia Betea la Interviurile DC News. 

 

Vezi mai multe în interviul de mai jos: 

Youtube video image

VEZI ȘI: Ce a trebuit să facă România pentru a putea stabili relații economice și diplomatice cu țările dezvoltate. Lavinia Betea: Nu s-a spus un lucru extrem de important https://www.dcnews.ro/ce-a-trebuit-sa-faca-romania-pentru-a-putea-stabili-relatii-economice-si-diplomatice-cu-tarile-dezvoltate-lavinia-betea-nu-s-a-spus-un-lucru-extrem-de-important_925721.html 

VEZI ȘI: România, pe aceeași treaptă cu Bulgaria încă din perioada comunistă. Lavinia Betea: Cum a izbutit Germania să prospere comparativ cu noi / video https://www.dcnews.ro/romania-pe-aceeasi-treapta-cu-bulgaria-inca-din-perioada-comunista-lavinia-betea-cum-a-izbutit-germania-sa-prospere-comparativ-cu-noi-video_925731.html 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel