Cum decide creierul ce informații să rețină și ce să uite. Află ce spune știința

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Supertramp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Supertramp

Este marea enigmă pentru știință și umanitate. Este vorba despre o operațiune complexă, încă nedezvăluită complet, în care se știe că undele de frecvență înaltă și somnul sunt implicate în mod special.
 
 

Funcționarea creierului rămâne, și astăzi, un mare mister pentru știință, în special în ceea ce privește memoria. În domeniul deteriorării funcțiilor cognitive, demențele, care afectează foarte multe persoane, au făcut progrese semnificative, dar mecanismul stocării amintirilor rămâne greu de descifrat. Un studiu recent oferă noi indicii: somnul joacă un rol important.

Creierul înregistrează milioane de experiențe de-a lungul vieții, dar nu toate amintirile și experiențele rămân. Este evident că o capacitate de stocare similară ar fi imposibilă, și în practică se întâmplă exact opusul: majoritatea experiențelor trăite se pierd. O echipă științifică de la Universitatea din New York a descoperit ce influențează în mod fundamental această resetare zilnică. 

Ce mecanism se activează pentru ca o amintire să devină durabilă? Aceasta este, pe scurt, premisa științifică care încearcă să înțeleagă, de exemplu, de ce uităm ce am mâncat ieri, dar, în schimb, ne amintim cu o precizie uimitoare un moment trăit în copilărie, inclusiv cu arome și/sau mirosuri asociate. Înțelegând că al nostru creier etichetează fiecare experiență, această echipă științifică a încercat să descopere ce acțiune neuronală se activează.

2. Sursa foto... (mri-brain-diagaram---creier_42398100.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/,  @DC Studio

Etichetarea” amintirilor se face noaptea

Grupurile de neuroni caută toate elementele pe care le-am stocat în timpul zilei, decizând ce să arhiveze și ce să trimită imediat la uitare. Este o operațiune complexă în cadrul căreia echipa științifică de la Universitatea din New York a descoperit că se produc „unde acute (SPW-R)”, a căror intensitate va marca etichetarea acelei amintiri. În același timp, în timpul somnului care urmează experienței, SPW-R continuă să reproducă acele dovezi care au fost reactivate mai frecvent în timpul zilei.

Cu alte cuvinte, noaptea, când creierul este aparent inactiv, se produc sarcinile de stocare și eliminare a amintirilor. Numărul de unde SPW-R este crucial, deoarece determină ce experiențe se estompează și care persistă: cu cât sunt mai multe unde produse, cu atât este mai mare posibilitatea ca amintirea să persiste.

Importanța acestei acțiuni nocturne a fost deja dezvăluită în studii anterioare, și se știa de asemenea despre existența undelor indicate care influențează formarea amintirilor. Noutatea acestei noi cercetări constă în faptul că se sugerează că consolidarea amintirii trece printr-o acțiune combinată zi-noapte: acele evenimente care provoacă între 5 și 20 de unde acute în timpul zilei au mai multă greutate noaptea și, prin urmare, devin amintiri permanente, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel