Andreea Sava ne spune cum deosebim foamea fizică de foamea din plictiseală.
"În majoritatea cazurilor, peste 90% aș zice, sursa îngrășării sau a unui organism dezechilibrat din punct de vedere nutrițional este mâncatul din alte motive decât foamea. Mulți oameni ar mânca mult mai puțin și mai sănătos dacă ar face-o doar atunci când le este foame. Problema e cu mâncatul pe fond emoțional, din plictiseală, din cauza unor carențe nerezolvate din organism sau atunci când setea e confundată cu foamea", a scris Andreea Sava pe blogul său.
Să le luăm pe rând:
1. Mâncatul pe fond emoțional sau de plictiseală
Există o vorbă care mi-a plăcut mult: "dacă nu ți-e suficient de foame încât să mănânci un măr, atunci nu ți-e cu adevărat foame. Ești doar plictisit(ă)". Este și cazul mâncatului pe fond de stres sau emoțional. Adică să te plimbi, să citești o carte, să faci mișcare.
2. Poftele alimentare, semne de lipsuri din organism
O poftă de mâncare exagerată sau poftele chinuitoare de dulce, sărat sau gras sunt, de multe ori, semnele unor carențe de nutrienți din organism. Iar să le satisfaci nu va duce decât la agravarea lor. Deci nu asta este soluția, ci să le rezolvi.
[citeste si]
Dacă ți-ai făcut analize și nu e nimic în neregulă cu tine, atunci ești doar alintat. Nu! Nu trebuie să-ți satisfaci orice poftă! Așa cum un copil se educă, ești "părintele" propriului corp și trebuie să te autoeduci. Desigur că-ți mai poți satisface câte o plăcere dar cred, sincer, că există lucruri în viață mai importante, mai bune de făcut și mai satisfăcătoare decât mâncatul. Continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News