Cum deosebești mierea adevărată de cea falsificată

Miere și scorțișoară, dietă fulger
Miere și scorțișoară, dietă fulger

Mierea este un elixir de sănătate pentru întreg organismul. Cu condiția să fie o miere adevărată, nu una falsificată. Iată cum faci diferența. 

Din ce în ce mai mulți comercianți profită de consumul crescut de miere și încearcă să suplimenteze mierea naturală prin diverse adaosuri de zaharuri pentru a obține miere falsificată, care, desigur poate afecta sănătatea cumpărătorului.

Miere adevărată vs miere falsificată - testul paharului cu apă

Mierea autentică nu se dizolvî imediat dacă este adăugată într-un pahar cu apă. Ea se depune pe fundul paharului și trebuie amestecată temeinic până se dizolvă. Lăsată să curgă lent din linguriță, se poate vedea în pahar firul de miere care nu se dizolvă în apă. În schimb, mierea falsificată nu se depune în pahar, nu formează acel fir în apă și se dizolvă imediat. 

Testul bolului de aer

Acest test este foarte eficient când dorim să recunoaștem mierea pe care o cumpărăm de la un apicultor. Luăm un borcan de miere proaspătă și îl întoarcem cu capacul în jos. Dacă în interior se formează un bol de aer, asemănător unui glob, aceasta este naturală, dacă nu, aceasta conține adaosuri de zaharuri.

Mierea cristalizată, miere falsificată?

Orice miere cristalizează la un moment dat, adică formează cristale sau se zaharisește, cum se mai spune. Dar zaharisirea mierii nu este un lucru rău şi nu înseamnă că este contrafacută. Din contră, mierea nefalsificată se cristalizează într-un interval destul de scurt. Doar mierea de salcâm rezistă mai multă vreme până se cristalizează (10-18 luni, în funcţie de temperatura la care este ţinută). Mierea de rapiță cristalizează cel mai rapid și capătă un aspect albicios și consistent asemenea unturii de porc, însă ea este foarte sănătoasă și își păstrează toate proprietățile chiar și zaharisită. 

De altfel, nu e corect să vorbim de zahăr legat de miere. Zaharisirea ne duce cu gândul la zahăr, ceea ce nu este corect când vorobim despre miere, în cazul căreia vorbim despre formarea unor cristale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel