Aproximativ 40% din patiserii, cofetării, pizzerii, restaurante și magazine alimentare vând brânză "contrafăcută" din prafuri și chimicale. Iată cum deosebeşti brânza falsă de cea din lapte!
Pe multe etichete scrie “brânză” ori “caşcaval”, dar trebuie să ştii că acele produse nu conţin nici urmă de lapte. După mai multe controale în toată ţara, autorităţile au descoperit că circa 40% din patiserii, cofetării, pizzerii, restaurante și magazine alimentare vând brânză... contrafăcută, cunoscută şi ca "brânza pentru săraci", pentru că este, de regulă, ieftină şi lipsită de nutrienţi.
Primul indiciu este prețul
Întotdeauna, o brânză făcută din orice altceva în afară de lapte va fi mult mai ieftină decât una făcută din lapte. Un kilogram de brânză se obţine normal din 6-7 litri de lapte, în funcţie de calitatea acestuia, iar un litru de lapte nu coboară sub 2 lei. Făcând un calcul simplu, este evident că un kilogram de brânză nu poate costa 8 lei.
Fiţi atenţi la culoare şi textură!
O brânză făcută din grăsimi vegetale va fi mai albă decât una obţinută numai din lapte. De asemenea, textura este diferită de la un tip de brânză la altul. Brânza din grăsimi vegetale este mai compactă şi mai moale, pe când cea din lapte este mai aerată. O brânză netedă trebuie să vă dea de gândit, întrucât brânza adevărată are orificii de aer în interior. Dacă acestea nu există, să luaţi în calcul că brânza este falsificată cu clorură de calciu.Clorura de calciu întăreşte produsul. Tăiați o bucățică, congelaţi-o şi verificaţi a doua zi, după ce o dezgheţaţi, dacă a devenit sfărâmicioasă. În acest caz, e contrafăcută. Dacă nu aveți timp, puneți bucățica în apă fiartă. Nu trebuie să se topească mai mult de 40% la fierbere, altfel e 80% margarină.
După desărare, se va înmuia
Când este pusă la desărat, în cazul în care laptele nu a fost de calitate, se va înmuia, se va desface în bucățele, dar dacă laptele a fost bun, va rămâne fermă.
Pericolul pentru consumatori este uriaș, spun specialiștii. Mai ales dacă pe etichetă scrie lapte, în loc de grăsimi hidrogenate. Cel mai mare pericol este colesterolul. Grăsimile hidrogenate se depun pe vase, cresc trigliceridele iar toate aceste valori crescute duc la hipertensiune, boală coronariană, boală de inimă. Așa explică medicii infarctul la 27 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu