Astenia de toamnă este un sindrom de tranziţie care apare odată cu schimbarea anotimpului şi ca răspuns al organismului la modificările de mediu, alterând bioritmul şi ciclul veghe-somn. Principalul responsabil al acestei alterări este, spune psihologul Roberto Castillejo, melatonina, un hormon care, între altele, reglează somnul şi temperatura corporală.
Creşterea melatoninei şi scăderea serotoninei favorizează instalarea apatiei, a oboselii, somnolenţei sau a tristeţii. Schimbarile climatice, precum venirea ploilor şi a frigului, reducerea luminii solare, sau integrarea în rutina muncii şi diminuarea contactelor cu prietenii sau familia ajută și ele la instalarea asteniei de toamnă. Pentru a depăşi acest fenomen psihologii recomandă să fie urmate câteva sfaturi simple.
1. Expunerea zilnică timp de zece minute la soare, de preferat la primele ore ale dimineţii. 2. Efectuarea de exerciţii fizice. Înot, jogging, sală, sau mai simplu, mersul pe jos şi urcatul scărilor. 3. A dormi suficient pentru a evita oboseala şi a ne adapta la ritmul diurn. 4. A urma un regim alimentar sănătos, crescând consumul de fructe şi legume. 5. A petrece mai mult timp cu familia şi prietenii şi a planifica o călătorie sau o excursie adaptată la noul sezon. Simptomele asteniei de toamnă sunt următoarele: - lipsa de interes - indiferenţă faţă de anumite activităţi - tristeţe şi apatie - insomnii sau nevoia de a dormi mai mult - probleme de concentrare - iritare şi proastă dispoziţie - dereglări alimentare.Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu