Marius Dobrescu, șeful Serviciului de Poliție Canină din cadrul Poliției Capitalei, a fost invitatul jurnalistei Laura Duță în emisiunea "Culisele Justiției", transmisă pe DC News, DC News TV și ȘtiriDiaspora. În cadrul acestei ediții, au fost discutate subiecte esențiale despre rolul câinilor polițiști, inclusiv importanța lor în misiuni, specializarea pentru identificarea mirosurilor, descoperirea cadavrelor umane îngropate, detectarea drogurilor și a tutunului ilegal. De asemenea, s-a vorbit despre relația dintre polițist și câine, participarea la patrulare și intervenții și exemple de misiuni în care câinii au fost cruciali.
Comisarul Marius Dobrescu a explicat că puii de câine sunt repartizați de la Centrul Chinologic "Dr. Aurel Greblea" Sibiu la vârsta de 6 luni, iar un polițist va lucra cu același câine până la pensionare. Prima perioadă, până la împlinirea vârstei de un an, este dedicată predresajului, care este crucial pentru formarea corectă a cuplului polițist-câine. Predresajul include obișnuirea câinelui cu mersul în lesă și învățarea pozițiilor de bază, cum ar fi așezat, urcat și lăsat în poziția de așteptare.
"Puiul de câine ne este repartizat de la Centrul Chinologic "Dr. Aurel Greblea" Sibiu la vârsta de 6 luni. Un polițist va fi cu același câine, să spunem, în relația profesională, până la ieșirea la pensie. Până la împlinirea vârstei de un an, este o perioadă de predresaj. Dacă nu este făcută cum trebuie, cuplul va avea de suferit", a spus comisarul.
"De-aia polițistul trebuie să se comporte ca și cu un bebeluș. Treptat, treptat îl obișnuiești să meargă în lesă. După ce s-a obișnuit cu mersul din lesă, începi să-l faci să meargă la picior cu tine. Urmează pozițiile de bază: așezat, urcat, lăsat în poziția de așteptare. Deci acestea sunt lucrurile pe care ei le fac timp de șase luni. Nu participă la misiuni", a mai spus comisarul Marius Dobrescu.
După ce animalul împlinește un an, urmează un curs de specializare împreună cu polițistul la același centru din Sibiu, care durează patru luni. Cursul cuprinde două luni de antrenament pentru câine și două luni de instruire pentru polițist, după care aceștia încep să participe la misiuni împreună. Câinii sunt antrenați să detecteze stupefiante folosind metode specifice și fiole speciale care imită mirosul substanțelor, nefiind expuși la droguri.
"După împlinirea vârstei de un an, câinele, împreună cu polițistul, pleacă înapoi la centrul Centrul Chinologic Sibiu ca să urmeze un curs, fiecare pe specializarea lui. Cursul durează, de regulă, patru luni. Două luni învață câinele ce trebuie să facă, două luni învață polițistul ce comenzi să dea câinelui. Se întorc la noi la unitate și atunci încep să formeze un cuplu cu adevărat, încep să participe la misiunile la care noi suntem chemați", a relatat Marius Dobrescu.
"Învățăm câinele să miroasă stupefiantele prin metode specifice, pe care nu vi le voi divulga acum, pot doar să spun, ca să rupem așa niște legende urbane despre câinii dependenți de droguri, [n.r., că această metodă nu există]. Suntem des întrebați la misiunile noastre despre asta, însă a evoluat știința și acum există niște fiole speciale care imită mirosul de substanțe", a mai spus comisarul.
"Și treptat, treptat, prin antrenament specific, pe fiecare categorie în parte, câinii sunt obișnuiți să detecteze această substanță. Fiecare câine este pe mai multe substanțe, dar fiecare are categoria lui", a spus Marius Dobrescu.
Dobrescu a mai spus că animalele de intervenție și patrulare sunt folosite la evenimente publice, precum meciuri de fotbal, concerte și proteste, pentru a dispersa sau a dirija mulțimea în funcție de necesități.
"Câinii de intervenție și patrulare (...) sunt câinii pe care îi vedeți la meciurile de fotbal, la concerte, la proteste. Este un dispozitiv de 2-4 câini de intervenție, care poate să disperseze mulțimea în două, sau depinde, să o ducă unde vrei tu, în funcție de ce se cere la fața locului. Noi suntem unitate-suport, deci venim la solicitarea altor unități de poliție. Și suntem integrați și noi în dispozitivul de ordine și siguranță publică", a conchis comisarul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News