Franța încearcă să includă pe agenda summit-ului din 24-25 octombrie, de la Bruxelles, și scandalul presupusei spionări a cetățenilor francezi de către Agenția Națională de Securitate americană. Solicitarea Guvernului socialist de la Paris are șanse mai mari să fie receptată, după ce Angela Merkel, lider al Europei și al celei mai mari familii europene, Popularii, are suspiciuni că agențiile de informații de la Washington i-au ascultat telefonul.
Când it-istul Edward Snowden a făcut primele dezvăluiri despre programul de monitorizare masivă a populației europene, Francois Hollande și Angela Merkel au condamnat timid mecanismul americanilor, cu ieșiri mai degrabă impuse de fișa postului. De altfel, americanul, angajat al unui contractor al NSA, a dat publicității și o hartă care arăta în ce măsură sunt spionate țările UE, intensitatea monitorizării fiind reprezentată în culori. Ochiul SUA privea cel mai mult Berlinul.
Noile informații publicate de Le Monde, despre cum SUA colecta sute de mii de înregistrări telefonice ale cetățenilor francezi, i-a iritat pe liderii Hexagonului. "Președintele Francois Hollande a cerut ca acest subiect să fie adăugat la agenda summitului. Întrebarea nu este doar a Franței, ci a Europei", spunea premierului Jean-Marc Ayrault, miercuri, în fața Parlamentului francez. "Trebuie să ne protejăm pe noi înșine și trebuie să cerem implementarea unor noi reguli", adăuga socialistul.
Angela Merkel ar putea, acum mai mult ca niciodată, să rezoneze cu cererea francezilor, și să solicite, la rându-i, discutarea acestui subiect sensibil cu ceilalți șefi de state și guverne din Europa.
Legislativul european a reacționat și el pe marginea acestei probleme, ca urmare îndeosebi a informațiilor despre înregistrarea de către SUA a datelor bancare ale cetățenilor UE, deținute de compania belgiană SWIFT. Ca urmare a acestor acuzații, eurodeputații au votat, joi, într-o rezoluție nelegislativă, suspendarea acordului său cu SUA pentru Programul de urmărire a finanţărilor teroriste (TFTP).
Partidul lui Angela Merkel însă, PPE, nu s-a numărat printre depunătorii rezoluției, care a fost întocmită de ALDE, S&D, Verzi/ALE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News