"Cum doriți premiul? În bani sau în medicamente?" Atenție când mergeți la farmacie! O nouă escrocherie țintește în special vârstnicii. Fostul șef al Poliției din Brăila, mesaj video

captură video
captură video

O nouă escrocherie se practică în... farmacii.

Cătălin Chivu, fostul șef al IPJ Brăila, s-a reprofilat și, mai nou, se recomandă drept jurnalist de investigație. Postează des pe TikTok unde are peste 20.000 de urmăritori.

Recent a lansat un avertisment către cetățeni legat de o nouă "găselniță" a escrocilor: "pescuitul" victimelor direct din farmacii și solicitarea unei taxe de procesare a unui premiu fictiv.

"Un nou tip de țeapă a apărut în Brăila. Deci... vă duceți la farmacie și solicitați medicamente. Doamnele care vă vând medicamentele vă cer numărul de telefon. Dvs. dați numărul de telefon și, în general, stă unul în spate, în lateral, pe care nu-l băgați în seamă, e îmbrăcat normal... Și memorează numărul de telefon. După care vă sună peste două ore și vă spune: Bună ziua, vă sun de la farmacia cutare... ați câștigat suma de... nu știu... 1000 lei, 2000 de lei întrucât ați achiziționat medicamente de la farmacia noastră. Cum doriți să ridicați premiul? În bani sau în medicamente?

Pentru ridicarea premiului trebuie să achitați suma de... nu știu...100 lei, subțire oricum, și vă pune să puneți banii într-un cont. Asta-i nouă, ca să știți, se adresează persoanelor mai în vârstă, dar cred că toată lumea poate s-o muște" -  a spus fostul comandant de poliție.

@chivucatalin007♬ sunet original - chivucatalin007

În ultima vreme, tot mai multă lume "pică în plasa" celor care caută să profite de naivitatea în special a bătrânilor care, la aflarea veștii că au câștigat orice, sunt tentați să dea orice date li se cere și să pună chiar și bani în conturi străine  - totul pentru a-și încasa un premiu care... nu există.

Ce trebuie să știi despre concursurile cu premii false

Escrocheriile legate de premii sunt scheme frauduloase prin care unii încearcă să obțină bani sau informații personale de la victime, pretinzând că acestea au câștigat un premiu. Iată cum funcționează de obicei astfel de escrocherii:

Victima primește un mesaj (prin e-mail, telefon, SMS sau rețele sociale) care anunță că a câștigat un premiu, cum ar fi bani, o mașină sau o vacanță.

De obicei, victima este informată că pentru a revendica premiul, trebuie să plătească o taxă de procesare, impozite sau alte costuri administrative. Aceste taxe sunt de fapt o metodă de a obține bani de la victimă.

Uneori, escrocii cer și informații personale cum ar fi datele bancare sau codul numeric personal, pe care le folosesc pentru a comite alte fraude, cum ar fi furtul de identitate.

După ce victima plătește taxele sau oferă informațiile cerute, descoperă că premiul nu există și că a fost înșelată.

Cum să te protejezi

Fii suspicios: Dacă primești o notificare despre un premiu la care nu ai participat, este probabil o escrocherie.

Nu trimite bani sau informații personale: Un premiu autentic nu va cere niciodată să plătești taxe sau să furnizezi date personale sensibile pentru a-l revendica.

Verifică sursa: Dacă ești contactat de o entitate cunoscută, încearcă să-i contactezi direct folosind informațiile de contact oficiale, nu cele furnizate în mesaj.

Raportează escrocheriile: Dacă ai fost ținta unei escrocherii sau ai suspiciuni, raportează incidentul autorităților competente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel