Delta Dunării nu ar fi ajuns raiul braconierilor fără ”efortul” Administrației Rezervației. În această structură care de decenii asistă la distrugerea Biosferei, în loc să o protejeze, un rol cheie revine juristului ARBDD, Radu Voicu. Pentru a-i alunga pe investitori, favorizându-i astfel pe braconieri, Rezervația a găsit o metodă ingenioasă-solicită o chirie pentru un luciu de apă mult mai mare decât chiria unui mall: peste 37 de milioane de lei pe an.
Hotelierii nu o pot plăti, iar braconierii, oricum, nu plătesc nimic. Investitorii abandonează hotelurile, amenajările piscicole, satele de vacanță, lăsând loc liber plaselor monofilament. În loc să fie exploatată, sustenabil, prin turism, Delta e secată într-o generație, pentru resurse primare: stuf și pește.
Povestea este simplă. În octombrie 2019 ARBDD a solicitat un raport de evaluare unui expert autorizat ANEVAR , care a concluzionat că prețul de închiriere pentru o baltă în suprafață de 1200 de hectare ar fi de 50 lei / ha/ an. Adică, circa 13.000 euro /an. În martie, 2020, guvernul adoptă o hotărâre prin care stabilește prețul de închiriere pentru sute de obiective deținuute de Apele Romane (bălți, lacuri de acumulare etc) , între care și Lacul Morii, din București. Prețul este tot de 0,005 ron/mp, adica 50 lei /ha, identic cu cel stabilit de expertul ANEVAR pentru bălțile din Deltă.
Cazul Holbina-Trei Bibani este ilustrativ pentru modul în care sunt sabotați investitorii care încearcă să facă turism ecologic în Deltă. Urmarea raportului de evaluare, ARBDD a trimis investitorului, proprietarul incintei Holbina, invitația de a-și exercita dreptul de preempțiune la închirierea bălții aferente. Acesta a trecut la negocierea contractului, acceptând prețul propus de expert și de ARBDD. Juristul ARBDD, Radu Voicu, refuză însă să semneze contractul și începe o sarabandă a hârtiilor între ARBDD și Ministerul Mediului, se așteaptă o HG, o autorizație de mediu etc.
Trecem peste faptul că ARBDD și statul cer chirie pentru suprafețe pe care societatea le deține în proprietate și în Cartea Funciară (?!) dar nu precizează ce chirie solicită pentru luciul de apă. Sunt manevre de tergiversare la care orice investitor știe că trebuie să se aștepte în relația cu statul român. Evident, trebuia ca funcționarii ARBDD să mai ridice și o piedică în calea fondurilor europene, care ar fi putut fi atrase pentru proiecte în Deltă: au făcut-o reducând termenul de închiriere de la 10 (cât solicită CE) la 5 ani. Iarăși, de așteptat: de ce să se facă investiții în infrastructură, în educație, în protecția mediului, ridicând nivelul unei regiuni pe care vrem s-o ținem în subdezvoltare și s-o exploatăm primitiv, cu japca.
Și, pentru că toate acestea nu au fost de ajuns, ca să se asigure că nu cumva se dezvoltă pescuitul ecologic, tip catch and release, în defavoarea celui industrial, tip braconaj, ARBDD scoate din mânecă un preț de închiriere de 1,24 ron/lună/mp. Adică, balta aferentă incintei Holbina costă investitorul 14.880.000 lei / lună adică 178.560.000 lei/an. De 248 de ori mai mare decât prețul cerut în București, pentru Lacul Morii, de către guvern. Ceva mai mult de 37 milioane de euro ar trebui să adune într-un pescarii sportivi pentru a prinde și elibera știuci într-o baltă din Deltă.
Minister Mediului nu a promovat aberația și bine a făcut, fiind de cascadorii râsului ca statul să închirieze unui privat o suprafață de 278.282 mp pe care acesta o deținea, deja, integral în proprietate. Numai pentru acest lucru și juristul Deltei trebuia trimis la plimbare. Cât despre solicitarea a 37 de milioane de euro pe an pentru ca un hotel să poată funcționa în Deltă…e limpede că a fost făcută în bătatie de joc, nicio formă de exploatare legală neputând acoperi această sumă. Poate droguri sau arme, ascunse prin stuf…
Oricum, juriștii Deltei s-au dat singuri pe mâna Curții de Conturi și a DNA. Să notăm că proprietarii Holbina Trei Bibani cer de 10 ani să le fie închiriată incinta, timp în care funcționarii ARBDD au făcut urechea toacă. La prețul cerut de juristul Deltei, astăzi, rezultă că neîncasând acele sume funcționarii ARBDD au creat statului un prejudiciu între 127.000 de euro (evaluarea din HG) și 373 milioane de euro (propria evaluare).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu