EXCLUSIV  Cum e situația în Israel, înainte de atacul Iranului. Mărturia unei românce: Ne-am obișnuit cu anormalul

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Anca Tal, o româncă stabilită de mai mulți ani în Israel, a spus care este situația înainte de atacul Iranului.

Iranul a anunțat ieri, prin intermediul ministrului Afacerilor Externe din Ungaria, că va ataca Israelul. Informația a fost transmisă omologului israelian, Israel Katz, care a precizat că „lumea ar trebui să ceară Iranului un preț pentru orice acțiune agresivă pe care o întreprinde“.

Având în vedere că atacul iranian se lasă așteptat, am luat legătura cu Anca Tal, o româncă de etnie israeliană, stabilită în apropiere de Tel Aviv, care ne-a spus care este situația la fața locului.

„Ne pregătim de reacția iranienilor. S-au aerisit din nou adăposturile din locuințe, blocuri, mall-uri, școli (deși este vacanță, sunt școli de învățământ special care funcționează). Eu sunt profesoară la o astfel de școală și în prezent facem, de două ori pe zi, exerciții de coborât în adăpost cu copiii“, a precizat Anca Tal.

„Pe de altă parte, cei care își doreau să plece în vacanță sunt afectați de anularea zborurilor, în timp ce cei care sunt plecați deja nu se pot întoarce. Majoritatea oamenilor au încredere în armata noastră și în ajutorul american. Sunt de părere că a fi preocupat 24/24, 7/7 de situația asta le dă iranienilor exact ceea ce vor: tensiune și frică din partea noastră față de ceea ce vor ei să facă.

Iranienii și toți musulmanii de altfel sunt foarte orgolioși. E clar că dacă nu reacționează, vor fi considerați slabi, lași și fără respect față de poporul lor. Pe de altă parte, o reacție de proporții, care ar afecta cetățenii civili din Israel, ar atrage iar reacții din partea noastră“, a mai spus Anca Tal.

CITEȘTE ȘI           -           Israelul, la un pas să fie atacat de Iran. Chirieac: Scenariul care ar vulnerabiliza regimul de la Teheran

Sursa Foto: Agerpres

Anca Tal abia s-a întors din România

De curând, Anca Tal a vizitat România și spune că are provizii, în ciuda faptului că unii locuitori din zonă au ales să meargă să golească magazinele pentru a-și face provizii.

„Eu m-am întors dintr-o excursie minunată în România, de aproape o lună. Nu fac nicio pregătire specială. Am destulă mâncare acasă și la fel și apă. Ascult știrile doar dimineața și seara, însă am cunoștințe care s-au lipit de televizoare și au făcut cumpărături exagerate, au cumpărat tranzistoare, lanterne, generatoare de curent electric etc“, a mai spus Anca Tal.

„Locuiesc în Holon, un oraș lipit de Tel-Aviv. De obicei, pe deasupra noastră trec avioanele spre aeroport, dar pot să spun că acum e liniște și e clar că nu se mai circulă. La fel e și pe șosele. În schimb, plaja e plină. Dacă ar fi să rezum într-o propoziție: Nu e mare isterie!

Pe de altă parte, supermarketurile s-au golit de conserve, hârtie igienică, ouă, apă. Nu e penurie, pentru că mereu se umple la loc, însă și ăsta e un semn (n.r. privitor la atacul Iranului). În aer e o atmosferă de „o să fie ceva“. Din păcate, noi suntem foarte obișnuiți. Așa e aici, ne-am obișnuit cu anormalul. Când vin în România, mereu mă uit după gardieni la intrarea în mall-uri și mă întreb de ce nu-i găsesc. Apoi îmi amintesc faptul că așa trebuie să fie. La noi nu intri până nu ți se verifică geanta“, a mai precizat Anca Tal.

CITEȘTE ȘI          -          Biden intră de urgență în "Situation Room" în timp ce Iranul amenință cu un atac asupra Israelului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel