Ilinca Panait, membru al Consiliului Director și Trezorier Liga Studenților Români din Străinătate și studentă la King's College London, din Marea Britanie, a vorbit despre contrastul dintre așteptările inițiale și realitatea vieții de student român în Anglia, atât din perspectiva adaptării la un mediu nou, cât și în privința integrării sociale.
Ilinca Panait a vorbit despre viața unui student român în Anglia ca fiind diferită de așteptările inițiale. Ea a menționat că, deși a plecat cu entuziasm și hotărârea de a nu se întoarce în România, realitatea de a locui acolo pe termen lung este diferită de experiența de turist. Potrivit acesteia, Londra, inițial fascinantă și plină de farmec, devine un oraș obișnuit, unde oamenii nu sunt la fel de calzi și ajutorul nu este atât de accesibil. Totuși, Ilinca a subliniat că există și avantaje.
„Cum e viața în Anglia pentru un student român?”, a întrebat Gabriel Nuță-Stoica, redactor-șef adjunct al site-ului ȘtiriDiaspora.
„Depinde. Eu am plecat cu niște așteptări foarte mari. Am fost genul de persoană vehementă care și-a pus toate hăinuțele într-un geamantan și a zis: „Nu mă mai întorc”.
În momentul în care am ajuns... cred că ce trebuie toată lumea să înțeleagă este că e o mare diferența între a fi turist într-o țară și a fi locuitor, student, rezident pe termen mai lung. Mare diferență!
Dintr-o dată Londra nu mai este atât de glamuroasă pe cât pare, nu mai este atât de strălucitoare, nu mai e atât de wow. Devine un oraș că oricare altul, simți că lumea nu este atât de caldă cum erai obișnuit, simți că nu poți să ceri ajutorul atât de ușor cum ai putea să o faci în țară.
Sigur că sunt și beneficii... E un oraș foarte mare, e un oraș foarte dinamic, întotdeauna se întâmplă câte ceva, nu te plictisești, întotdeauna vei găsi câte un concert sau un spectacol sau o activitate de făcut, târguri.
Emoțional vorbind, depinde de grupul pe care ți-l formezi încă de la început. Dacă reușești să-ți găsești un grup destul de strâns de apropiați, dacă nu prieteni, cumva ei te ajută să te integrezi într-o lume care ți-e nouă.”, a spus Ilinca Panait.
Ilinca Panait a povestit despre viața în cămin, unde a locuit doi ani, împreună cu colegi de alte naționalități. Deși nu participa la petrecerile organizate de aceștia, care aveau loc săptămânal în bucătărie, le auzea din camera ei. Potrivit Ilincăi, în cadrul LSRS (Liga Studenților Români din Străinătate), se organizează petreceri cu muzică românească, asemănătoare celor din România. Străinii sunt bineveniți la aceste evenimente și se bucură de dansurile tradiționale românești.
„Faceți petreceri în cămin sau sunt reguli stricte?”, a întrebat Gabriel Nuță-Stoica.
„Eu am locuit doi ani în cămin. Acolo erau foarte multe naționalități, români nu erau în căminul meu. Deci eu la petrecerile altora nu am participat, dar, da, se dădeau și se dădeau în bucătărie. Eu eram în camera cea mai apropiată de bucătărie și stăteam cu doi indieni, doi chinezi și o fată care era chinezo-indiancă și organizau cam o dată pe săptămână, vinerea, câte o petrecere.
Aveau o boxă pe care o puneau pe masa din bucătărie și se auzea peste tot. Lăsau geamurile deschise, cred că se auzea și în afara căminului. Ei se distrau, eu încercăm să dorm. Dar ei se distrau.
Și noi în LSRS organizăm petreceri, nu le organizăm în cămin, ci în diverse baruri și este cu muzică românească și este fix ca orice petrecere din țară.”, a spus Ilinca.
„Primiți și străini la petrecerile voastre. Ce spun?”, a întrebat Gabriel Nuță-Stoica.
„Categoric. Cred că le place. Odată ce începem să-i băgăm în sârbe și în hore, le place foarte mult.” , a spus Ilinca Panait la emisiunea „Departe de România", de pe DC News, DC News TV și ȘtiriDiaspora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu