Ambasadorul Victor Jackovich a relatat, la DC News și Defense Romania, cum a fost să fie diplomat american în regimul Ceaușescu, în 1980, în Bucureşti.
Redăm dialogul dintre Bogdan Chirieac și Victor Jackovich:
Bogdan Chirieac: Excelenţa Voastră, vom începe interviul cu întrebarea: aţi fost atașatul cultural al Ambasadei Americane la Bucureşti, între 1980 – 1983, apoi aţi fost ambasador în Republica Moldova, Prim Ambasador de fapt, Prim Ambasador în Bosnia Herţegovina în timpul războiului, Ambasador în Slovenia, deci cunoaşteţi foarte bine situaţia din această zonă. Cum a fost? Pentru că, sincer, mulți dintre telespectatorii şi cititorii noştri sunt curioşi. Cum a fost să fii diplomat american în regimul Ceaușescu, în 1980, în Bucureşti?
Victor Jackovich: Ei bine, nu a fost ușor din multe puncte de vedere, vă spun sincer, am petrecut trei ani aici, în total, în acea perioadă, şi ceea ce cred că lipsea era abilitatea de a avea libertatea de deplasare, libertatea de a conversa cu toţi oamenii cu care ne doream să intrăm în contact. În mod evident, la acea vreme, relațiile dintre România şi SUA nu erau foarte rele, se îmbunătățeau, însă, cu toate acestea, România era o ţară socialistă, se afla sub dictatură, iar SUA reprezentau alte valori. La acea vreme, în Ambasadă, eram în situaţia de a fi limitaţi în ceea ce priveşte contactele, dar, după cum ştii, oamenii sunt oameni, şi în mod special în meseria mea, de ataşat pentru probleme culturale, mi-a fost mai uşor, în acele vremuri, să pot intra în contact cu un grup mai mare de oameni, pe cât de mare era posibil, nu doar cu oameni obișnuiți, dacă puteam face asta uneori, dar şi cu personalitățile culturale ale vremii, personalităţi literare, muzicale, astfel de oameni…
Bogdan Chirieac: ... vorbim de persoane importante…
Victor Jackovich: Erau persoane importante, actori în special, după câte îmi amintesc, astfel că era un moment oportun pentru noi să avem orice fel de contact cu România, şi să ne asigurăm că, chiar şi în acele vremuri, în ciuda tuturor restricțiilor politice, românii să înțeleagă că SUA există, că SUA sunt interesate de această parte a lumii şi de România.
Bogdan Chirieac: La acea vreme, aveam mari speranțe că urma să ne ajutați, ştiţi că americanii erau așteptați în România de la sfârșitul Primului Război Mondial, ştiţi acest lucru…
Victor Jackovich: Da…
Bogdan Chirieac: Şi din câte ştiu, Nicolae Ceauşescu a făcut ultima sa vizită în SUA în 1979, cred, când s-a întâlnit cu președintele Jimmy Carter…
Victor Jackovich: Da…
Bogdan Chirieac: Am avut impresia, îmi amintesc că aveam 18 ani atunci, era cu mult timp în urmă, speram foarte mult ca SUA să se implice mult mai mult în România.
Victor Jackovich: Da. Cred că la acea vreme, România reprezenta o ţară specială, pentru blocul socialist, pentru cu nu eraţi la fel ca celelalte ţări din blocul socialist, în acelaşi sens ca celelalte ţări din Europa de Est. Aţi avut mereu acel simţ de misiune proprie, independenţă proprie, în sens relativ, chiar şi pentru perioada aceea. Totul este relativ. Dar chiar şi pentru acea perioadă, aveaţi acel simţ şi cred că în SUA exista un anume grad de încurajare pentru acest lucru, din partea Guvernului SUA, aşadar, în acea perioadă, situaţia din România era puţin diferită faţă de celelalte ţări din Europa de Est.
Bogdan Chirieac: Aşadar, aţi simţit, încă din 1980, că România era mult mai pregătită faţă de alte ţări, Bulgaria de exemplu, să privească spre lumea occidentală, în special spre SUA.
Victor Jackovich: Este dificil de făcut o comparaţie cu alte ţări, dar aş spune că mereu am simţit, în rândul populaţiei, că exista un interes major pentru SUA, şi mult respect, care cred că au fost reciproce, în măsura în care era posibil.
Vedeți aici interviul complet:
Victor Jackovich a deținut numeroase posturi în aparatul de reprezentare american din Europa de Est, încă din anii '70-'80. A fost prezent la Kiev, București, Moscova și Sofia. La începutul anilor '90, a fost primul ambasador american în Republica Moldova, Bosnia și Herțegovina, ulterior ocupând același post și în Slovenia. Cariera sa diplomatică a mai inclus și postul de înalt consilier politic al guvernului american pentru operațiile militare americane din Afganistan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu