Rușii care încă împărtășesc valorile occidentale sunt acum forțați să aleagă de partea cui sunt: să sprijine patria aflată în război sau să riște să fie victimizați de Vest, așa cum, se presupune, a fost victimizat șeful Telegram, Pavel Durov, prin arestarea sa în Franța, scrie Reuters.
Antreprenorul de origine rusă, cu multiple pașapoarte și ambiții globale pentru platforma sa de mesagerie, era odată idolatrizat de rușii cosmopoliți care, înainte de conflictul din Ucraina, își puneau viitorul în legăturile cu Vestul, lucrând în companii multinaționale și călătorind în întreaga lume.
După ce Moscova a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022, mulți și-au pierdut locurile de muncă, pe măsură ce companiile multinaționale s-au retras, iar sute de mii au fugit din Rusia pentru a-și construi o nouă viață în altă parte. Cu toate acestea, liderii ruși proeminenți le-au transmis de mult timp că au făcut o alegere greșită.
"Detenția lui Durov este cea mai recentă dovadă că neutralitatea într-un război mondial total este imposibil de menținut pentru oricine", a declarat filozoful Alexander Dughin, considerat unul dintre principalii ideologi ai războiului din Ucraina.
"Sunt două lumi ireconciliabile care se confruntă: noi și ei. Și există o prăpastie între noi. Dubla cetățenie, loialitățile neclare, manevrarea între tabere – toate acestea sunt de domeniul trecutului", a adăugat Dughin pe Telegram. "Ești fie cu noi, fie împotriva noastră".
Aceste remarci reamintesc apelurile făcute rușilor care au fugit de Revoluția Bolșevică din 1917 de către emisarii sovietici, care au încercat să-i convingă să se întoarcă acasă sau să devină agenți străini pentru poliția secretă NKVD.
Pavel Durov, un miliardar de 39 de ani stabilit în Dubai, a fost lăudat acasă ca versiunea rusă a lui Mark Zuckerberg de la Facebook sau Jeff Bezos de la Amazon. Nu este clar dacă el a menținut legături cu Kremlinul.
Cu toate acestea, acum este investigat în Franța pentru presupusă complicitate la gestionarea unei platforme online care permite tranzacții ilicite, trafic de droguri, imagini cu abuzuri sexuale asupra copiilor și fraude.
Rusia, unde mass-media este strict controlată și vocile disidente sunt suprimate, spune că acest lucru contrazice afirmațiile occidentale că libertatea de exprimare este sacră. Un avocat care îl reprezintă pe Durov a spus că este "absurd să spui că o platformă sau șeful acesteia sunt responsabili pentru orice abuz" comis pe platformă și că Telegram respectă legile europene.
Criticii lui Durov din Rusia spun acum că orice rus care se lasă păcălit de ceea ce ei consideră a fi „falsele” valori occidentale ar putea fi victimizat în Vest, deși Franța susține că arestarea sa este rezultatul unei decizii independente a justiției și nu are conotații politice.
"El [Durov] este rus, și, prin urmare, imprevizibil și periculos. De sânge diferit. Cu siguranță nu este Musk sau Zuckerberg", a spus Dmitri Medvedev, fostul președinte rus odinioară considerat pro-occidental.
Un videoclip înregistrat de regretatul politician vocal Vladimir Jirinovski, în care se adresează lui Durov în 2018, a devenit viral în Rusia după detenția acestuia. "O țară străină nu te acceptă, Pașa. Aici, acasă, este și mai interesant și mai distractiv", se aude Jirinovski spunând în videoclip, folosind un diminutiv al numelui Pavel.
Această viziune este împărtășită de mulți utilizatori ruși de Telegram, care s-au unit în jurul conceptului de „Fortăreața Rusia” de la începutul așa-numitei operațiuni militare speciale a Kremlinului în Ucraina. Publicului rus i se spune regulat de către mass-media de stat să-i vadă pe simpatizanții Vestului ca pe potențiali trădători.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci