Cum fac unii oameni să reușească totul din prima și să fie mereu activi. Și tu o poți face, iată SECRETUL

Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Obiceiurile pot fi mai mult decât un impuls, iar construirea unei noi rutine în viața noastră poate fi un proces deliberat. 

Cei mai mulți dintre noi presupunem că acei oameni super-performanți, care sunt întotdeauna capabili să se antreneze, să mănânce alimente sănătoase și să ia fiecare examen trebuie să aibă un autocontrol supraomenesc. Dar știința indică un răspuns diferit: ceea ce am putea confunda cu voința este adesea un semn distinctiv al obiceiului.

Oamenii cu obiceiuri bune rareori trebuie să reziste tentației de a lenevi pe canapea, de a comanda mâncare fast-food, de a amâna sarcinile sau de a viziona încă un videoclip viral înainte de a ieși pe uşă. Asta pentru că pilotul automat preia controlul, eliminând tentația din ecuație. Odată stabilite obiceiurile bune, este nevoie de puțină sau chiar niciun pic de voință pentru a alege cu înțelepciune, scrie CNN Health

Stabiliți un obiectiv specific


Modul în care definiți obiectivul pe care sperați să îl transformați într-un obicei contează. Obiective precum ”meditați regulat” sunt prea abstracte, au arătat cercetările. Veți beneficia dacă veți fi mai specific cu privire la ce anume doriți să faceți și cât de des.

”Voi medita 15 minute în fiecare zi”, sună mult mai bine și este cuantificabil. 

Creați un plan detaliat

Acum că ți-ai stabilit un obiectiv specific, este timpul să te gândești la ce te va determina să urmezi pașii. Oamenii de știință au dovedit că vei face mai multe progrese către obiectivul tău dacă decideți nu doar ce veți face, ci când veți fi îndemnat să o faceți, precum și unde o veți face și cum veți ajunge acolo.

Un plan de genul ”Voi studia spaniola timp de 30 de minute, cinci zile pe săptămână” este ok. Dar un plan detaliat, bazat pe detalii, precum „În fiecare zi lucrătoare după ultima mea întâlnire, voi petrece 30 de minute studiind limba spaniolă în biroul meu” este mult mai probabil să rămână un obicei.

Efectuarea unui astfel de plan reduce șansele de a uita, deoarece momentul și locul din planul tău va servi drept indicii pentru acțiunea care îți va stimula memoria. 

Transformați repetiția într-un moment distractiv

Atunci când ne propunem să construim un nou obicei, cei mai mulți dintre noi ne supraestimăm voința și stabilim calea cea mai eficientă spre atingerea scopului final. Cercetările au arătat că o persoană va persista mai mult și, în cele din urmă, va obține mai mult dacă se va concentra pe găsirea unor modalități distractive de urmărire a obiectivelor.

 Dacă încercați să mâncați mai multe fructe și legume, ar putea însemna să schimbați micul dejun cu gogoși cu smoothie-uri gustoase, care pot combina mai multe porții de fructe și legume într-o singură băutură delicioasă. Deoarece este mult mai probabil să persistați în ceva care vă place, iar repetiția este cheia formării obiceiurilor, este esențial să faceți experiența pozitivă, dar acest aspect este adesea trecut cu vederea.

Luați în considerare să vă bucurați de un răsfăț pe care îl doriți în timp ce lucrați pentru obiectivul. De exemplu, uitați-vă la emisiunea preferată în timp ce sunteți la sală sau bucurați-vă de un podcast îndrăgit în timp ce gătiți mese sănătoase. 

Flexibilitatea este cheia

Până când punem un comportament pe pilot automat, mulți dintre noi cădem în rutine destul de consistente, având tendința de a face exerciții fizice, de a studia sau de a ne lua medicamentele în același moment al zilei și în același loc. Dar în faza de început a dezvoltării obiceiurilor, spre deosebire de opinia populară, cercetările sugerează că este important să introduci în mod deliberat o oarecare variabilitate în rutină. 

Construirea de succes a obiceiurilor se bazează pe repetarea frecventă a unui comportament, iar dacă rutina devine prea fragilă, va fi mai ușor să ieși din ritm. Un obicei flexibil înseamnă că poți în continuare să faci ceea ce trebuie, chiar și atunci când apare o variabilă, să zicem, un blocaj în trafic pe drumul spre a lăsa copiii la școală, care vă împiedică meditația de dimineață.

Găsiți un grup de sprijin cu obiceiuri comune

Acest pas este evident, dar uneori trecut cu vederea. Căutați sprijin social. Sprijinul social nu înseamnă doar să ai majorete și oameni care să te tragă la răspundere, deși ambele pot ajuta.

Suntem puternic influențați de comportamentele oamenilor din jurul nostru, arată cercetările. Pentru cei care vor să alerge mai des, probabil că este mai bine să vă alăturați unui club de alergare consacrat decât să rugați câțiva prieteni care nu au încă obiceiul de a face jogging să vină afară pentru activitate fizică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel