Cum face Ciolacu un aparat bugetar mai suplu? Pensii anticipate, salarii compensatorii sau concedieri

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Ne trebuie un aparat bugetar mai suplu, dar asta nu înseamnă că vom da oameni afară, a spus viitorul premier al României, Marcel Ciolacu, care va prelua conducerea Executivului în luna iunie a acestui an.

Publicitate

Dacă ”nu vom da oameni afară”, atunci înseamnă că va pensiona anticipat Guvernul Ciolacu o parte din aparatul bugetar, ca acesta să devină mai suplu?  Sau poate le va da funcționarilor zeci de salarii compensatorii, ca să plece singuri, ca minerii în 1998-1999?

Multe nedumeriri, o singură certitudine: ”rotativa” se va produce, Marcel Ciolacu va merge la Palatul Victoria. De unde atâta siguranță? Din înverșunarea cu care o parte neagă existența ”găurii” de 20 de miliarde, iar cealaltă încearcă să asocieze ”gaura” cu guvernul liberal al lui Ciucă. Deci, PSD se pregătește de guvernare, iar scenariul în care Klaus Iohannis ar numi un alt pesedist în fruntea guvernului nu merită luat în calcul.

În acest caz, e necesar să lămurim cât mai repede cum va pune președintele PSD aparatul bugetar la cură de slăbire, fără să dea oameni afară.

Poate se gândește la tăierea salariilor, primelor și sporurilor de tot felul?

Sau, dacă nu va da oameni afară, poate va da afară ceva șefime!

Guvernul Italiei poate funcționa cu 15 ministere, la un PIB de 2100 de miliarde de euro, România, cu un PIB de șapte ori mai mic, susține 20 de miniștri, fiecare cu 7-8 secretari de stat. Dacă viitorul premier își propune să taie în carne vie, sau mai degrabă în grăsime, ca un chirurg care-și face pacientul mai suplu, ar putea începe cu Ministerul Familiei, inventat acum un an și jumătate pentru doamna Firea.

Vin apoi  cele 244 de incubatoare de posturi de conducere, după Wikipedia, sau 256, după ZF: agențiile, oficiile, autoritățile și celelalte instituții guvernamentale. Ministerul Agriculturii are nu mai puțin de 15, cel al Educației 23, Turismul, aproape inexistent, se poate lăuda cu cinci sau șase instituții subordonate, Guvernul însuși gestionează 23 de agenții sau instituții asimilate (nici nu cred că poate vreun premier să le țină minte numele).

Iar în vârful piramidei, evident, se află Ministrul Transporturilor, cu cele 35 de pepiniere de sinecuri ale sale, o situație absolut firească atunci când principala problemă a acestei țări e lipsa de drumuri, starea jalnică a porturilor, dezastrul din Căile Ferate.

Și, dacă tot e pus Guvernul pe sacrificarea șefilor, nu a ”oamenilor”, ar putea urma Consiliile Județene și primăriile. Polonia a făcut reforma administrativă în urmă cu 22 de ani, măcar s-o facă premierul PSD din iulie, 2023: România modernă poate funcționa cu 15 județe și maximum 1500 de primării, față de 41/3900. Nu doar că poate, dar trebuie, dacă vrea să fie competitivă, sau să mai existe, dacă ne raportăm, pe termen mediu și lung, la ceea ce se petrece în lume și în Europa.

Punem pariu că nimic din toate astea nu se va întâmpla până la alegeri? Pe salariile bugetarilor și falimentul a mii de firme private...   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel