Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a spus că avem o singură soluție pentru a nu ne scufunda economic.
Dacă nu vrem să apară taxe noi și dacă vrem să scadă inflația, trebuie să reducem deficitul bugetar. Altă soluție nu există. Aceasta este părerea lui Florin Cîțu.
„Dacă nu vrem să apară taxe noi și dacă vrem să scadă inflația, trebuie să reducem deficitul bugetar. Altă soluție nu există. Un deficit bugetar mai mare datorită cheltuielilor bugetare mai mari duce, fără dubiu, la inflație mai mare și apariția de noi taxe”, a zis Florin Cîțu.
Vezi și: Cîţu: Pentru a merge în viitor, singurul lucru pe care îl văd acum este să nu depăşim deficitul bugetar
Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, consideră că în situaţia actuală, când datoria publică a depăşit 50% din PIB, „pentru a merge în viitor şi a nu da un semnal greşit' singurul lucru care ar trebui făcut este 'să nu depăşim deficitul bugetar'.
„În doar două luni de zile, de fapt în prima lună din acest an, datoria publică a depăşit 50%. Pentru a merge în viitor, pentru a nu da un semnal greşit trebuie să facem ceva şi singurul lucru pe care îl văd în acest moment este să nu depăşim deficitul bugetar. Nu mai vorbesc de reducerea deficitului bugetar, pentru că asta era de fapt un bonus, dar să nu-l depăşim”, a spus Cîțu.
„În acest moment, toate estimările arată, de la Banca Mondială, agenţiile de rating, analişti independenţi, economişti din bănci, toţi spun că deficitul pentru anul acesta este deja depăşit, ceea ce înseamnă că inflaţia nu are cum să scadă sub 10% anul acesta, din contră, va accelera, ceea ce înseamnă că agenţiile de rating vor evalua din nou, în partea a doua a anului, mult mai dur”, a precizat marţi Cîţu, ca răspuns la o întrebare pe această temă.
El a adăugat că niciuna din estimările instituţiilor specializate nu spune că economia României va avea creşterea prevăzută în buget la sfârşitul acestui an, dimpotrivă, condiţiile economice se vor înrăutăţi.
„Lucrez la mai multe analize, cred că le voi prezenta în zilele următoare, dar iau în calcul acum estimările care m-au surprins şi pe mine, foarte dure şi negative pentru România, venite de la instituţii cu renume, de la BERD, Banca Mondială, agenţiile de rating. Nu există niciuna dintre ele care să spună că economia României va avea creşterea din buget, ceea ce înseamnă că deja am pierdut 2,6 puncte procentuale din creşterea economică, că deficitul o să fie mai mare, asta înseamnă - condiţiile economice se vor înrăutăţi, dobânzi mari, inflaţie mare, şomaj mare”, a conchis Cîţu, în contextul unei întrebări pe acest subiect,
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci