Brânzoaicele se numără printre prăjiturile tradiționale din România. Iată cum se prepară rețeta.
INGREDIENTE
- făină 400 g
- untură 150 g
- lapte 200 ml
- drojdie 40-50 g
- zahăr 2 linguri
- sare după gust
Umplutură:
- brânză dulce sau sărată 200 g
- un ou
- smântână 50 g
- făină o lingură rasă
- zahăr vanilat
- sare după gust şi caz
Cum se prepară
În făina cernută se face un loc la mijloc şi se pune untura bine sleită. Se frământă și cu sare, după aceea se adaugă treptat laptele cald în care s-au dizolvat drojdia şi zahărul. Se frământă aluatul în continuare, până ce începe a se desprinde de vas.
Se lasă să dospească încet. Se întinde o foaie mare de aluat nu prea subţire. Se taie în pătrate de 8-9 cm, se pune deasupra umplutura cu lingură. Se aduc colţurile la mijloc în formă de plic, apăsând uşor cu degetul înmuiat în apă ca să se lipească. Se ung cu ou şi se dau la cuptor la foc potrivit. În momentul în care se dau la coacere, se mai poate pune deasupra caşcaval ras.
*Această reţetă a fost preluată din Calendarul 1985, editat de REECOOP și tipărit de Întreprinderea Poligrafică Galați.
BONUS: Baniță ciobănească
Ingrediente
- făină 0,750 kg
- ouă 7 buc.
- brânză dulce 0,750 kg
- unt 0,050 kg
- sare 0,020 kg
- lapte 3,000 l
- zahăr 0,250 kg
- zahăr vanilat 2 plicuri
Cum se prepară
Din 650 g de făină, 4 ouă, puţină sare şi apă rece se face un aluat de tăiţei care se frământă bine. Se lasă să se odihnească 10-15 minute, acoperit. Se împarte în bucăţi potrivite care se întind în foi de tăiţei foarte subţiri. Se pun la uscat pe faţa de masă sau pe hârtie albă. Când sunt bine uscate, se rup cu mâna în forme neregulate, de mărimea aproximativă a unui ou.
Brânza, 3 ouă şi 100 g făină se frământă într-un vas, de preferinţă din sticlă termorezistentă. Se aşază alternativ straturi de tăiţei rupţi şi uscaţi bine. Printre aceste straturi se pun bucăţi de brânză cărora li s-a dat formă de perișoare. Deasupra se toarnă laptele fierbinte, îndulcit cu zahăr şi zahăr vanilat, până ce se acoperă totul. Se dă la cuptor pentru a scădea şi se gratinează. Se consumă fierbinte.
*Această reţetă a fost preluată din Calendarul 1985, editat de REECOOP și tipărit de Întreprinderea Poligrafică Galați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu