De moșii de toamnă se împart bucate, printre care și colivă. Iată cum se prepară.
Ingrediente
500 g grâu
1 vârf cuţit sare
1,5 l apă
250 g zahăr
300 g nucă
1 portocală (coajă rasă)
2 linguriţe scorţişoară
esenţă de rom
cca 200 g biscuiţi populari + 100 g nucă măcinată + zahăr pudră (pentru acoperit coliva)
miez de nucă (ornament)
Mod de preparare
Curățăm grâul şi îl spălăm în 9 ape călduţe, după care îl punem într-o oală încăpătoare şi îl acoperim cu 1,5 l apă rece. Punem oala pe foc mic şi îl fierbem până când apa este absorbită aproape în totalitate. În timpul fierberii, mişcăm oala din când în când, astfel încât boabele de grâu să nu se lipească.
După ce apa a scăzut aproape complet, adăugăm zahărul şi sărea, amestecăm bine şi mai fierbem coliva încă 10-15 minute sau până când apa a scăzut complet. Stingem focul şi acoperim oala. O lăsăm să se răcească până a doua zi. A doua zi, adăugăm miezul de nucă măcinat, coaja rasă de portocală, esenţa de rom şi scorţişoară şi frământăm până când obţinem o consistenţă omogenă.
Amestecăm biscuiţii măcinaţi cu miezul de nucă şi îmbrăcăm colivă. O pudrăm cu zahăr pudră vanilat şi o ornăm cu miez de nucă sau bomboane.
Tips! Ca să iasă extrem de parfumată, folosește cât mai multe esențe sau doar aceste trei ingrediente: portocală, scorțișoară și rom.
Citește și Moșii de toamnă, 31 octombrie 2020. Ce este INTERZIS să faci ASTĂZI, pentru a te feri de ghinion
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu