Cum faci cel mai bun caltaboș. Ingredientul care îi dă un gust excepțional

Sursa foto: Facebook Fejer Csaby
Sursa foto: Facebook Fejer Csaby

Caltaboșul este nelipsit de pe masa de Crăciun. Pentru un gust extraordinar, există un ingredient de care nu trebuie să uiți.

Caltaboşii sunt foarte gustoşi, dar trebuie mare atenţie la prepararea lor pentru a nu strica toate muncă.

”La caltaboş se folosesc organe de porc: ficat, inima, plămâni şi rinichi. Toate acestea se fierb bine înainte de condimentare. Recomand ca rinichii să fie fierţi separat deoarece au toxine şi pot avea miros şi chiar gust de urină. Nu aruncaţi zeama în care au fost fierte celelalte organele. După ce aţi terminat de fiert, daţi prin maşină organele şi condimentaţi cu sare, piper şi ienibahar. Acesta din urmă dă un gust foarte bun, dar are şi un rol important într-o digestie mai uşoară.

Peste organele tocate turnaţi puţin din zeama în care au fiert, dar aveţi grijă să nu puneţi prea multă. Compoziţia trebuie să fie moale, dar nu apoasă. După ce aţi introdus caltaboşii în maţ, aceştia se mai dau în clocot odată. Aşezaţi-i pe rând într-o sită şi introduceţi-i în apă clocotită câteva secunde. Apoi îi puneţi la uscat. Mulţi români preferă să pună orez în caltaboşi. Eu nu recomand deoarece acesta acreşte preparatul destul de repede. Poate fi pus dacă aveţi de gând să consumaţi rapid caltaboşul. Dacă vreţi să congelaţi o parte din el şi să îl consumaţi, să spunem, după 2-3 săptămâni, nu recomand să se adauge orez", spune Marian Toma, bucătar, pentru adevarul.ro.

Dacă acest preparat, însă, nu se numără printre preferatele tale, ai putea să pregătești altceva, cum ar fi celebrul lebăr

Ingrediente

- 700 g ficat de porc
- 1 bucată de burtă (poala de porc), cam de 500 g, să aibă şuviţe de carne cu slănină
- 1 splină
- 1 inimă
- 1 limbă
- sare, piper, ardei iute, ienibahar boabe, dafin
- 1 ceapă
- 1 morcov

Cum se prepară

Ficatul şi burta de porc, alături de celelalte organe, dacă folosiţi, se spală bine în mai multe ape, potrivit pofta-buna.com. Limba se curăţa şi se pun la fiert în apă cu sare. Când dă în clocot, se lasă focul mic, să se adune spuma şi să nu se tulbure zeama. Se adună bine spuma şi se adaugă piperul, ienibaharul boabe, frunzele de dafin şi un ardei iute (opţional).

După ce ficatul şi burta de porc, alături de celelalte organe, s-au fiert (se probează cu furculiţa), se scot şi se lasă la răcit. Răcite bine, se taie bucăţi şi se trec prin maşina de tocat sau robot, să iasă o pastă fină. Puteți da prin maşină şi ceapa şi rădăcinoasele și se adaugă în lebăr. Se potriveşte gustul cu sare şi piper şi se mai adaugă din zeama în care au fiert cărnurile, până se obţine o pastă uşor modelabilă.

Se umplu intestinele (spălate în apă rece şi caldă şi apoi lăsate în apă cu oţet sau felii de lămâie, să dispară mirosul specific). Se leagă sau se cos bine capetele, se înţeapă din loc în loc cu o scobitoare şi se pun la fiert, în zeama rămasă de la fiertul cărnurilor. Se fierbe cam 10-15  minute, apoi se scoate, se aşază între blaturi din lemn sau tăvi, cu o greutate deasupra, să se aplatizeze puţin şi se lasă la rece până a doua zi. După preferinţă şi dacă aveţi unde, se poate şi afuma.

Se serveşte cu pâine proaspătă, muştar sau diverse legume (roşii, castraveţi, ardei graşi, castraveţi muraţi, gogoşari în oţet etc).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel