Care este diferența între preț și valoare și ce trebuie să analizezi înainte de a-ți cumpăra o locuință.
”Prețul este determinat de cerere și ofertă. Când cererea crește și oferta este mai mică, prețul va crește. Invers, când cererea scade și este inferioară ofertei, prețul scade. Această lege fundamentală funcționează întotdeauna în piețele eficiente. Eventuale anomalii pe termen scurt sunt cauzate numai de distorsiuni provocate de intervenția statului, concurență neloială sau elemente de forță majoră. Ca să anticipezi corect evoluția prețului, iată care sunt resursele publice pe care le poți verifica gratuit, ca să vezi evoluția cererii și a ofertei:
- pagina BNR. La meniul principal - Statistică - Bază de date interactivă - Ratele dobânzii practicate de instituțiile de credit din statistică monetară financiară. Aici poți să vezi volumul de credite și depozite făcute de populație în lei și în valută. Se referă doar la achizițiile imobiliare finanțate prin credite la nivel național.
- dacă vrei să vezi cererea efectivă de imobiliare pentru județul tău și toate achizițiile, trebuie să te uiți pe site-ul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, ancpi.ro. La secțiunea Presă- Statistici, poți să vezi vânzările lunare efective pentru fiecare județ în parte. (...)
Analizând aceste informații, vedem că aproape 325.000 de locuințe au fost livrate între 2014 și 2019, volumul crescând constant în fiecare an. În condițiile în care cererea de imobiliare scade considerabil în contextul pandemiei COVID-19, este normal să vedem o contracție a prețului. Conform indicelui imobiliare.ro, prețul mediu în România la imobiliare a scăzut cu 6% de la debutul pandemiei până la mijlocul anului” a spus economistul Iancu Guda, la Digi24.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu