Toamna, pastrama este pusă la loc de cinste pe masa românilor, alături de un pahar de must. Iată cum se prepară.
Ingrediente
2 kg carne de oaie
4 căpățâni de usturoi
2 lingurițe de sare
2 lingurițe de piper
1 linguriță de boia
1 linguriță de cimbru
1/2 pahar de vin alb
Cum se prepară
Tăiem carnea în porții potrivite, subțiri de aproximativ 1 cm. Separat, preparăm condimentele, făcând o pastă din usturoi pisat, piper, sare, cimbru, boia, potrivit retete-gustoase.ro. Amestecăm bine toate condimentele. Cu pasta obținută masăm bucățile de pastramă pe toată suprafață, până se îmbibă de condimente și usturoi. Punem bucățile de pastramă una peste altă într-un ceaun și le stropim cu puțin vin alb.
Înfășuram ceaunul în folie de plastic sau îl acoprim bine, că să nu dea miros, și ținem pastramă la frigider 5-7 zile. Dacă avem un beci răcoros, pe timpul nopții o putem agață la uscat acolo. Peste câteva zile, pastrama este fragedă. Pregătim pastrama la grătar sau în tigaie de teflon, pe aragaz sau pe plită.
Ingrediente
1 kg pulpă de oaie
1 căpățână de usturoi
3 linguri de oțet
300 ml vin alb
sare
oregano
Cum se prepară
Spălăm bine pulpa, o tranșăm, o crestăm cu cuțitul, punem sare, oțet și apă și lăsăm 2-3 ore la rece, scrie adevarul.ro. Apoi curățăm usturoiul, îl spălăm și îl zdrobim cu aparatul de usturoi. Într-o cratiță punem ulei, pulpa, usturoiul, turnam vinul deasupra, condimentăm cu oregano și sare după gust. Acoperim cratița cu o folie și o dăm la cuptor pentru o ora. Adăugăm apă, dacă este necesar, că să fiarbă bine. Când pulpa se rumenește, scoatem cratița din cuptor. Scoatem carnea pe un platou și servim pulpa caldă.
Ingrediente
pastramă de oaie
un borcan de sos iute de gogoșar
un pahar de vin
5-6 căței de usturoi
cimbru
legume uscate ardelenești
50 ml ulei
apă
Cum se prepară
Pastrama se porționează în bucăți mici. Ungem tigaia cu ulei, adăugăm bucățile de pastramă, adăugăm usturoiul feliat, puțin cimbru, vinul și completăm cu apă, astfel încât să acoperim complet carnea, potrivit bucataras.ro.
Condimentăm cu sare (dacă pastrama nu este suficient de sărată) și cu legume uscate ardelenești. Lăsăm să fiarbă la foc mic, până scade zeama aproape complet. Adăugăm pastă de gogoșar, amestecăm și mai lăsăm pe foc cca 10 minute (sau mai mult, dacă pastrama nu este fiartă suficient ). Se servește cu mămăliguță caldă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News