Cum fentează românii verificarea certificatului COVID. Experiment cu camera ascunsă în mall, cafenea și la ANAF - VIDEO

Cum fentează românii verificarea certificatului COVID. Experiment cu camera ascunsă în mall, cafenea și ANAF / Foto: Captură video Realitatea Plus
Cum fentează românii verificarea certificatului COVID. Experiment cu camera ascunsă în mall, cafenea și ANAF / Foto: Captură video Realitatea Plus

Reporterii Realitatea Plus au făcut un experiment în care au arătat cum fentează românii verificarea certificatului COVID.

De când certificatul verde a devenit obligatoriu pentru accesul în mall-uri, restaurante sau instituții de stat, românii au găsit tot felul de soluții pentru a păcăli sistemul. În lipsa unei metode sigure de a verifica identitatea celui care prezintă un certificat, acest lucru nu este greu de făcut. Jurnalistul Realitatea Plus Alexandra Alexandrescu a arătat printr-un experiment efectuat cu camera ascunsă care sunt lacunele care le permit românilor să fenteze restricțiile impuse pentru stoparea pandemiei. 

"Premisa experimentului este cât se poate de simplă: peste stradă este un centru comercial din Capitală unde urmează să încercam sa intrăm, bineînțeles, folosind certificatul verde, însă nu voi folosi certificatul meu, ci pe cel al unei cunoștințe.", a explicat jurnalista Alexandra Alexandrescu.

Reporterul a intrat într-un magazin. Acolo i s-a scanat certificatul care nu îi aparține, dar i s-a dat voie să intre fără probleme. Femeia care i-a verificat certificatul COVID i-a spus, neștiind că este înregistrată, ce nereguli a sesizat la sistemul implementat de autorități.  

Discuția dintre reporter și angajată

Reporter: Dar dumneavoastră aveți voie să... sau cum verificați dacă este al meu (certificatul verde n.r.)? 

Angajată: Deci, ele se scanează și apare aici dedesubt, nume și prenume, apare dacă sunteți. Deci dacă nu apare nume, prenume...

Reporter: Nu e valid, nu? 

Angajată: Da, exact. Numai că ăsta dă eroare câteodată.

Reporter: Cum adică? 

Angajată: De-abia mi l-a dat. Adică uneori citește, uneori nu citește.

Reporter: Am auzit că sunt și oameni care folosesc certificatele altora.

Angajată: Cunoaștem și știți cel mai grav e asta pe mobile, deci eu aș interzice pe mobile. Pe mobil cineva îmi trimite și mie (n.r. certificat verde). Dau un exemplu, eu am (certificat verde n.r.), dar ca idee. Și se duce, scanează codul și... 

Reporter: Și dumneavoastră nu aveți cum să verificați? 

Angajată: Păi nu, că nu arată poza. Și n-am voie să cer buletinul. 

Certificatul verde în cafenea

Ulterior, reporterul și-a încercat norocul și la o cafenea din București. După câteva minute de așteptare, cineva a venit să o servească. Chelnerița nu i-a cerut certificatul verde. I-a amintit jurnalista, atunci când a intrat la interior pentru a plăti nota. Nici la intrare nu i-a cerut nimeni certificatul COVID.

Jurnalista îi amintește angajatei că în restaurante și cafenele prezentarea certificatului verde este obligatorie. Abia atunci aceasta spune că da, documentul trebuie verificat de către angajați.

Aceeași situație e și la ANAF

După această experiență, jurnalista și-a propus să meargă și într-o instituție publică. A mers la sediul central ANAF. S-a infiltrat fără probleme. Paznicul de la ușă a observat cu dezinteres prezența reporterului, dar nu a întrebat absolut nimic, ba chiar a ocolit-o pe jurnalistă pentru a ieși într-o scurtă pauză. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel