Profesorul Octavian Budăi a explicat în exclusivitate pentru DC News TV care au fost tertipurile de care s-a folosit armata rusă pentru a-și șterge vina din ochii comunității internaționale pentru crimele de la Katyn.
Publicitate
Oficialii polonezi au marcat săptămâna trecută 82 de ani de la masacrul prizonierilor de război polonezi de către poliția secretă sovietică NKVD, iar premierul polonez Mateusz Morawiecki, a cerut ca episodul Katyn să nu fie uitat.
Morawiecki a participat miercuri dimineață la o ceremonie la Varșovia în timpul căreia a spus că „memoria ofițerilor polonezi uciși la Katyn și în alte locuri... la fel ca (memoria) genocidului rusesc din Ucraina nu poate fi acoperită cu praful uitării, obscurității și inexistenței.”
Prim-ministrul se referea la numeroase rapoarte despre crime de război care ar fi putut fi comise de forțele ruse în Ucraina.
„Știm ce vor ucigașii, și anume să pretindă că nu s-a întâmplat nimic, să pretindă că este posibilă revenirea la afaceri ca de obicei, doar să uităm această mână de morți pe care ei le consideră accidentale”, a spus premierul.
„Dar nu, aceasta este tortură, aceasta este moartea, acestea sunt gropi comune la fel ca cele pe care criminalii sovietici le-au săpat pentru eroii noștri în 1940”, a spus Morawiecki, potrivit The First News.
Masacrul din pădurea Katyn din vestul Rusiei a constat într-o serie de execuții în masă ale prizonierilor de război polonezi, în principal ofițeri militari și polițiști, efectuate de agenția de securitate sovietică NKVD în aprilie și mai 1940.
Crimele au avut loc în mai multe locații, dar masacrul este numit după Pădurea Katyn din vestul Rusiei, unde au fost descoperite pentru prima dată unele dintre gropile comune ale victimelor.
Aproximativ 8.000 dintre victime au fost ofițeri închiși în timpul invaziei sovietice a Poloniei din 1939, alți 6.000 erau ofițeri de poliție, restul erau intelectuali polonezi, considerați de sovietici agenți de informații și sabotori.
Profesorul Octavian Buda a explicat, în exclusivitate pentru DC News, cum au reușit rușii să își mascheze crimele atât de bine, încât masacrul de la Katyn a fost considerat, timp de multă vreme, opera naziștil#r:
„Au fost elemente de tip criminalistic care au dus la identificarea necesară. Când rușii au revenit pe teritoriile respective, foarte iritați de problema Katyn pentru că deja se făcuse o tevatură foarte mare, iar Stalin în persoană a spus că în niciun caz (făptașii) n-au fost ei, că au fost naziș#ii.”
„Suntem înspre sfârșitul anului 1943, rușii revin în zona respectivă și fac un lucru absolut îngrozitor - deshumează victimele și încep să bage în buzunarele victimelor bilețele și elemente de identificare capabile să demonstreze că ei au fost omorâți mult mai târziu, respectiv în vara lui 1941.”
„În orice caz au fost identificate (cadavrele) în 1943 pentru că au fost polonezi ai Crucii Roșii internaționale, ca să vă dați seama ce cinism... naziș#ii nu au permis polonezilor să facă parte din efectivele Crucii Roșii, ci pur și simplu au fost invitați separat, ca un statut de observator, dar ei au avut un rol foarte important în identificarea cadavrelor și vorbim de cel puțin 3000-4000 de cadavre care au putut fi identificate cu asemenea viteză.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu