EXCLUSIV  Cum funcționează aplicația MAI - ESAR unde poți reclama șoferii violenți în trafic. Comisar-șef Oproiu explică pas cu pas pentru șoferi - VIDEO

Unsplash
Unsplash

Comisarul-șef Oproiu a detaliat cum funcționează aplicația MAI prin care poți reclama un șofer violent în trafic.

Citește și - Aplicația care pune ordine pe șosele. Titi Aur arată cum va influența comportamentul șoferilor agresivi

Comisarul-șef Bogdan Oproiu, șeful Direcției Rutiere din Inspectoratul General al Poliției Rutiere, a fost invitatul Laurei Duță la emisiunea Culisele Justiției, unde a vorbit despre cum poți reclama un șofer agresiv în trafic.

"Ați lansat o nouă aplicație, unde, înțeleg că, fiecare poate să vă dea imagini cu șoferii agresivi. Avem trafic foarte mare, mai ales în Capitală, și nervii cam lasă pe unii, dar unii sunt chiar și agresivi fizic. Despre ce aplicație este vorba?", a întrebat jurnalista Laura Duță.

Criterii pentru a fi validată sesizarea

"Începând de duminică 27 octombrie 2024, prin aplicația de serviciu a Ministerului Afacerilor Interne a fost activată opțiunea ESAR (sesizări abateri rutiere), unde participanții la trafic trimit constatările pe care le fac, cu privire la comportamentul agresiv. Pentru a fi validată o astfel de sesizare, cel care o depune trebuie să își completeze, în mod obligatoriu, numele, prenumele, codul numeric personal, un număr de telefon, dar și o adresă de corespondență. Totodată, va completa și o declarație pe propria răspundere, prin care își ia angajamentul că tot ceea ce prezintă sau toate datele pe care le încarcă în aplicație sunt reale și nu au fost modificate", a declarat comisarul-șef Bogdan Oproiu.

"Practic, este un ajutor făcut de astfel de persoane, dar până la urmă trebuie să fie ceva concret și seamănă cu o sesizare, făcută oficial. Ați demarat, iată, de câteva zile, aveți ceva imagini postate?", a întrebat Laura Duță.

Câte sesizări s-au primit / Câte au fost validate până acum

"Într-adevăr, în primele zile de funcționare a aplicație, am primit 78 de sesizări, din care 35 au fost invalidate, iar 43 sunt în curs de verificare. Cu privire la cele invalidate, pentru că este foarte important, ca această aplicație să primească datele specifice ei, recomandăm ca acei participanți la trafic să ne furnizeze date legate de conducerea agresivă, deoarece pentru această abatere a fost creeată aplicația. Cele 35 de sesizări invalidate au făcut trimiteri către alte abateri care nu corespund aplicației", a spus comisarul-șef Bogdan Oproiu.

"Vă rog să ne dați adresa exactă a acestei aplicații. Este important pentru cei care ne urmăresc să înțeleagă că trebuie cumva să ne schimbăm comportamentul în trafic. Nu de puține ori și șoferii agresivi, din anumite cauze, au produs accidente", a spus Laura Duță.

Adresa

"Aplicația de serviciu a Ministerului Afacerilor Interne este hub.mai.gov.ro. După ce se accesează acesată aplicație principală sunt mai opțiuni, iar ultima opțiune de încărcare este ESAR", a menționat comisarul-șef Bogdan Oproiu.

"Deci, aplicația se numește ESAR. Intrați pe site-ul Ministerului de Interne și ajungeți către această porțiune numită ESAR", a spus Laura Duță.

"Da, ESAR, adică Sesizări Abateri Rutiere!", a punctat comisarul-șef Bogdan Oproiu.

"Pot să încarce și filmulețe, dacă au cu agresiuni în trafic, pe această aplicație sau, ulterior, îi contactați?", a întrebat Laura Duță.

"Obligatoriu, o dată cu deschiderea sesizării în aplicație, participantul la trafic trebuie să încarce și o filmare audio-video sau video. Această filmare, obligatoriu, trebuie să conțină data, ora, locul și numărul de înmatriculare al vehiculului sau orice alte date pot fi surprinse din zona respectivă, pentru a putea identifica, stabili, în timp și spațiu eventuala abatere. Cele 43 de înregistrări primite până acum au fost validate și sunt în curs de soluționare la județele respective", a zis comisarul-șef Bogdan Oproiu.

"Destul de grave?", a întrebat Laura Duță.

De ce s-a făcut aplicația

"De regulă, se sesizează schimbarea succesive a benzii pentru a efectua depășirea, circulația foarte aproape de alte autovehicule sau frânarea fără motiv întemeiat, de natura de face un disconfort în trafic!", a zis comisarul-șef Bogdan Oproiu. a zis comisarul-șef Bogdan Oproiu.

"De ce s-a făcut această aplicație? De unde ați pornit?", a mai întrebat Laura Duță.

"Exact cum ați spus și dumneavoastră, pentru a-i identifica mult mai ușor pe acei conducători auto agresivi în trafic. Foarte ușor putem trece de la o stare normală, de trafic, cu consecințe deosebit de grave. Facem apel, încă o dată, la participanții la trafic, să dăm dovadă de educație, responsabilitate, toleranță în trafic, răbdare! Numai așa putem să prevenim evenimentele incidente deosebite în trafic!", a mai spus comisarul-șef Bogdan Oproiu, la DC News TV.

Vezi emisiunea integrală aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel