Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării, a explicat cum va funcționa aplicația prin care vom fi scutiți de drumurile inutile pentru a rezolva diverse situații în relația cu statul român.
"Am pornit un proces important. Am reuşit să digitalizam primele servicii publice importante: cazier judiciar, lansarea aplicaţiei mobile ghişeul.ro - o nouă interfaţa foarte uşor de folosit - şi deja vorbim despre aproape 200.000 de descărcări ale acestei aplicaţii de către cetăţenii României, deja vorbim de peste 30 000 de români care şi-au descărcat cazierul judiciar online, de pe ghişeul.ro şi prin hub-ul de servicii al MAI.
Următoarea mare realizare - şi o vom concretiza la nivelul lunii mai - va fi această identitate digitală prin care nu vor mai exista situaţii de tipul necesităţii prezenţei noastre fizice la ghişeu cu cartea de identitate pentru ca un funcţionar să ne elibereze un utilizator şi o parolă. Asta se întâmpla până acum - a fost şi recent un reportaj devenit oarecum viral prin care un serviciu online, digitalizat, de radiere a unui autovehicul necesita prezenţa în persoană, la un ghişeu, pentru a avea un utilizator şi o parolă pentru a accesa respectivul serviciu online.
Identitatea digitală asta ne va permite, să putem să ne autentificăm în relaţia cu statul român la cel mai înalt grad de încredere disponibil la nivelul UE printr-o procedură foarte simplă. Va fi o aplicaţie cu disponibilitatea de a avea utilizatori care fac o poză la cartea de identitate, îşi fac o poză, după care fac un video cu ei şi cu împrejurimile, pentru a elimina încercările de furt de identitate prin diverse mijloace moderne.
Un funcţionar de la Autoritatea pentru Digitalizarea României va certifica, va verifica aceste trei elemente şi va emite, de la distanță, utilizator/parolă pe care le vom putea folosi pe orice platformă digitală a statului român. Toate autoritățile publice locale vor putea apela, în mod gratuit, la acest modul de autentificare", a spus Sebastian Burduja, în emisiunea D'Economics de la DCNews TV.
"Este un proiect care, pe graficul asumat pe fonduri europene, trebuia finalizat până la finalul anului. Noi am accelerat foarte tare, punem presiune pe companiile care trebuie să livreze acest proiect - sunt furnizori privaţi - să îl putem finaliza înainte de termen, să fie unul dintre proiectele importante ale României finalizate înainte de termen", a mai spus ministrul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News