EXCLUSIV  Cum funcționează, în concret, un drug test. Comisar-șef Andrieș: În jur de 10 droguri diferite pot fi depistate cu un asemenea aparat /video

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

În ultima ediție din "Culisele Justiției", emisiune moderată de Laura Duță, invitat a fost comisarul-șef Cristian Andrieș, ofițer specialist în cadrul Direcției Rutiere a Inspectoratului General al Poliției Române. Discuția s-a concentrat, printre altele, pe câteva subiecte esențiale: eficiența aparatelor drug test utilizate de poliție, importanța prelevării probelor biologice pentru confirmarea consumului de substanțe psihoactive și reducerea numărului de accidente rutiere și necesitatea continuării eforturilor de dotare tehnică și educație rutieră, implicând toți factorii relevanți pentru a îmbunătăți siguranța pe drumurile publice.

Comisarul-șef Andrieș a menționat că aparatele drug test utilizate în prezent pot depista un număr semnificativ de droguri, aproximativ 10 tipuri diferite, iar fiecare conducător auto testat primește un bon care indică în mod clar ce droguri au fost depistate, eliminând orice dubii.

"Aparatele drug test utilizate în momentul de față depistează un număr destul de mare de droguri. În jur de 10 droguri diferite pot fi depistate cu un asemenea aparat în trafic.

Și, de fiecare dată, fiecărui conducător de autovehicul căruia i se efectuează această testare, aparatul respectiv îi eliberează un bon și îi spune în mod clar pe acel bonuleț ce fel de droguri au fost depistate la respectiva persoană.

Astfel că nu sunt dubii, adică nu este un test care indică pozitiv sau negativ, el indică efectiv drogul consumat", a declarat comisarul-șef.

De asemenea, el a subliniat importanța prelevării probelor biologice pentru a obține dovezi clare ale consumului de substanțe psihoactive și a explicat că, la fel ca în cazul detectării consumului de alcool, aceste activități sunt desfășurate de poliție.

"În plus, este obligatorie și acea prelevare de probe biologice pentru respectivul conducător de autovehicul, pentru a veni și a avea o dovadă și mai clară că acel conducător s-a aflat sub influența substanțelor psihoactive.

Și la alcool este fix același lucru, iar activitățile acestea sunt desfășurate de către poliție, având în vedere și faptul că, așa cum spuneam un pic mai devreme despre numărul mare al conducătorilor care au fost depistați - acest număr s-a mai redus, dar activitățile noastre vor fi în continuare desfășurate în mod susținut.

Un conducător de autovehicul aflat sub influența alcoolului sau substanțelor psihoactive este mult mai predispus a fi implicat într-un eveniment nefericit, care se poate solda cu consecințe dintre cele mai grave, mergând până la persoane decedate.

De ce spun acest lucru? În statistica pe care noi o avem, de exemplu, pe anul 2023, cu toate că sunt scăderi, atât în ceea ce privește numărul de accidente, cât și în ceea ce privește consecințele acestora (persoane decedate, persoane rănite grav), sunt scăderi de circa 5% la fiecare dintre aceste elemente pe care le-am menționat mai devreme.

Iar acest lucru contează pentru că, ușor-ușor, sunt create și la noi premisele pentru a atinge acel obiectiv pe care îl pomeneam la începutul intervenției - vrem să ajungem la o reducere cu 50% a accidentelor, respectiv a mortalității.

Suntem pe ultimul loc în ceea ce privește siguranța, într-adevăr. Și trebuie continuat efortul. Noi ne bucurăm de faptul că avem în momentul de față dotarea necesară, există echipamentele de care noi avem nevoie pentru a ne duce la bun sfârșit [n.r., misiunea]. Î

Într-adevăr, trebuie să recunoaștem și faptul că este necesară implicarea tuturor facturilor cu atribuții în acest domeniu al siguranței rutiere, pentru că, oricât am încercat, noi trebuie să recunoaștem că și poate infrastructura nu este destul de dezvoltată la nivel național. Sunt anumite elemente care încă mai trebuiesc dezvoltate", a mai spus Cristian Andrieș.

În plus, Andrieș a subliniat necesitatea continuării eforturilor pentru a îmbunătăți siguranța rutieră, făcând apel la toate forurile decizionale pentru a educa participanții la trafic.

"Poate că este necesară o continuare a eforturilor noastre și în plan de educație, și la nivel de Ministerul Educației, unde noi încercăm de fiecare dată să acționăm împreună cu cei care sunt în domeniu, tocmai așa cum spuneam, pentru a veni și a explica tuturor participanților la trafic pe partea preventivă în special, pentru că pornim de la pietoni și ajungem la conducătorul de mașină", a conchis acesta.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel