EXCLUSIV  Cum funcționează PET-CT, cea mai avansată metodă de diagnostic imagistic. Vlădescu (SANADOR): În mai puțin de trei ore, pacientul e acasă

Foto Pexels
Foto Pexels

Ruxandra Vlădescu, medic medicină nucleară la Spitalul Clinic SANADOR, a oferit explicații importante cu privire la pregătirea pentru testarea PET-CT.

PET-CT este o investigație non-invazivă din cadrul medicinii nucleare și folosește radiotrasori care se injectează intravenos și funcționează ca un analog al glucozei. Datele obținute prin intermediul PET-CT sunt precise și superioare celorlalte investigații, prin fuzionarea imaginilor PET și CT realizându-se harta activității metabolice, suprapusă peste harta anatomică a regiunii examinate. 

„Analiza nu poate fi făcută fără o programare prealabilă și fără o pregătire a pacientului, pentru că există niște mici norme care trebuie să fie respectate, legate de alimentația pacientului, de o anumită medicație, de o anumită conduită a pacientului”, a spus Ruxandra Vlădescu. „Este o substanță care are comportament ca și glucoza și, dat fiind acest lucru, trebuie să reducem existența unui nivel ridicat de glucoză din sânge. Atunci, pacientul nu are voie să mănânce cu un interval de timp înainte de examinare. Trebuie să aibă o activitate musculară redusă. Mai sunt alte câteva interdicții medicamentoase, în funcție de boală și de pacient. Practic, pregătirea nu este complicată”, a explicat specialistul Ruxandra Vlădescu în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical.

Sanador

„Pacientul stă în Departament aproximativ două ore, două ore și jumătate. O oră este timpul de metabolizare după injectarea radiotrasorului intravenos. 35 - 40 de minute este scanarea, după care pacientul se îmbracă și pleacă acasă, fără să aibă contraindicații de alimentație, medicație, activitate. Pacientul poate veni în contact cu alte persoane la un interval de timp suficient încât doza să fie eliminată complet. Este foarte importantă hidratarea după această examinare”, a mai spus medicul. 

Cu ajutorul examinării PET-CT ce utilizează tehnologia de înaltă performanță, se poate clarifica rapid prezența unei tumori, se realizează precis localizarea și stadializarea tumorii și se stabilește prezența de metastaze. Echipa medicală din departamentul PET-CT este alcătuită din medic de Medicină nucleara, medic radiolog (sau medic cu dublă specialitate), fizician medical cu specializare PET-CT, asistenți medicali.

Citește și: Ruxandra Vlădescu (SANADOR): Răspunsul la această situație este foarte important pentru orice pacient oncologic / video

Medicina nucleară, PET-CT, SPECT, tot ce trebuie să știi. Ruxandra Vlădescu (SANADOR), la DC News

Youtube video image

Printre subiectele abordate de medicul Ruxandra Vlădescu la DCNews și DCMedical se numără:

- Ce este PET-CT, cea mai nouă tehnică de investigație, folosit mai ales în oncologie

- Cine trebuie să facă PET-CT și ce tumori detectează

- Cum se realizează PET-CT

- Care este principiul medicinei nucleare

- Cum este obținut materialul radioactiv?

- Care este doza de material radioactiv pentru PET-CT

- Ce indicații și contraindicații are pacientul examinat  

- Hiperparatiroidismul, simptome. Cum se pune diagnosticul și care e tratamentul

- Cardiologia, mare benefiar al medicinei nucleare

- Malformații renale   

- Care este diferența dintre PET și SPECT.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel