Plasturele de înaltă tehnologie este echipat cu un senzor inteligent și este capabil să detecteze în timp real modificările de volum ale tumorii tratate.
Înainte ca o descoperire științifică să-și găsească o aplicație în practica clinică, trebuie să treacă o serie de pași. Luați, de exemplu, un medicament antitumoral: pentru a-i evalua eficacitatea, este testat mai întâi pe un model animal și abia ulterior la om.
Pentru a face procesul de depistare a celor mai eficiente tratamente pentru cancer mai ușor și mai rapid, cercetătorii de la Universitatea Stanford au dezvoltat FAST, un ”plasture hi-tech” capabil să monitorizeze în timp real regresia unei tumori în curs de tratament.
Acest senzor, testat deocamdată pe modele de șoareci cu tumori subcutanate, permite testarea mult mai rapidă, și într-un mod mult mai fiabil, eficacității medicamentelor experimentale, permițând celor mai promițătoare să ajungă mai întâi la pacienții umani.
FAST (sau ”Senzorul autonom flexibil de măsurare a tumorilor”) este un dispozitiv mic flexibil și extensibil care se atașează de piele, ca un plasture, și monitorizează schimbarea în dimensiunea tumorilor.
Datorită anumitor circuite de aur, prezente în interiorul acesteia, măsoară tensiunea membranei (cu cât de mult se întinde sau se micșorează): atunci când aceste circuite se întind, se formează fisuri care modifică conductivitatea electrică a materialului, care este detectată de senzor ca o modificare măsurabilă a rezistenţei. Patch-ul de înaltă tehnologie este non-invaziv, alimentat de la baterie și fără fir, astfel încât poate transmite date în timp real către o aplicație pentru smartphone prin apăsarea unui buton.
FAST a fost dezvoltat pentru a accelera procesul de testare clinică a terapiilor anti-cancer. Cercetătorii au testat plasturele inteligent aplicându-l pe pielea șoarecilor cu tumori subcutanate și au văzut cum a fost capabil să detecteze modificări ale dimensiunii tumorii încă de la 5 ore după începerea terapiei. În special, s-a dovedit că dispozitivul este capabil să detecteze variații de ordinul a zeci de micrometri (o sensibilitate pe care nicio altă tehnică de diagnosticare nu o poate atinge) 24 de ore pe zi și șapte zile pe săptămână. Pentru a confirma aceste rezultate promițătoare, examinarea histologică a fost efectuată după perioade de tratament de o săptămână.
Plasturele de înaltă tehnologie prezintă avantaje semnificative față de tehnicile de diagnostic obișnuite. În primul rând, este capabil să monitorizeze constant creșterea tumorii, deoarece rămâne întotdeauna în contact cu tumora și transmite date la fiecare 5 minute către o aplicație pentru smartphone.
În al doilea rând, este complet autonom și non-invaziv și poate măsura și modificările anormale ale formei tumorii pe care alte metode nu le pot detecta. În al treilea rând, are un cost scăzut, în jur de 60 de euro per monitorizare, scrie Today.
Deși prezintă numeroase beneficii, senzorul este conceput special pentru testarea medicamentelor în studii preclinice (animale) și non-clinice (umane).
Citește și:
"Senatul a adoptat astăzi legea de aprobare a Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, printre a cărei inițiatori mă număr și eu" - a scris senatoarea PNL, Nicoleta Pauliuc, pe contul personal de Instagram.
"Nu e prima oară când vin în fața Parlamentului cu o Lege pentru viață – care vine în sprijinul pacienților și supraviețuitorilor de cancer. Vreau să le mulțumesc din suflet colegilor senatori pentru sprijinul pe care mi l-au acordat, indiferent de partidele din care facem parte. Mulțumirile mele se îndreaptă și către instituțiile, medicii și organizațiile neguvernamentale care au contribuit la substanța acestor acte normative, dar mai ales către cei care știu, asemeni mie, ce înseamnă lupta cu boala, lupta pentru viață. Pentru cei care luptă cu cancerul direct sau indirect, am o rugăminte: Nicio secundă nu renunțați! Nu vă pierdeți speranța! Nu sunteți singuri, suntem împreună! Fiți pozitivi! Ajutorul este pe drum!" a mai spus aceasta în spaţiul public.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu