Dragoș Hârjoabă, vânător, a oferit un interviu, în exclusivitate pentru DC News, în care a vorbit despre problematica urșilor în România.
Pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, gestionarea faunei sălbatice, în special a urșilor, era marcată de practici neobișnuite. Ceaușescu era cunoscut pentru pasiunea sa pentru vânătoare, iar aceasta influența puternic politicile de gestionare a faunei.
Dragoș Hârjoabă ne-a povestit despre existența unor garsoniere silvestre, adică observatoare speciale construite în păduri, unde Ceaușescu putea să aștepte și să observe urșii. Aceste structuri erau confortabile și dotate pentru a-i permite să rămână acolo perioade îndelungate. Urșii erau hrăniți în mod deliberat cu cadavre de animale, în special cai. Acest lucru le oferea o sursă constantă de hrană și îi atrăgea în zonele de interes pentru vânătoare.
Acesta a mai povestit că în anii de dinaintea Revoluției din 1989, Ceaușescu a interzis vânătoarea de urși pentru populația generală, păstrând acest privilegiu doar pentru el. Această măsură a contribuit la creșterea semnificativă a numărului de urși.
„După Revoluție, s-a continuat cu paza ursului, fiind un animal extraordinar de frumos, iar din anii 2000, când au trecut în gestiunea asociațiilor de vânătoare fondurile din gestiunea statului, fiecare vânător a ținut la animalele din fondul lui și evident că le-a protejat. Așa am ajuns să avem undeva spre 8000 de exemplare de urs, conform evaluărilor.
Niciodată nu o să se știe numărul exact al urșilor. Poți estima.", a spus Dragoș Hârjoabă.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @yuriimack
Dragoș Hârjoabă a explicat că urșii au avut o frică naturală de oameni, deoarece vânătoarea era permisă. Însă, din 2016, odată cu interzicerea vânătorii, urșii au pierdut această frică, realizând că nu li se va întâmpla nimic.
„De când există urs pe lumea asta, el a avut frică de om. Din 2016, din clipa în care s-a interzis vânătoarea, urșii nu au mai avut acea frică de om pentru că au observat că nu o să se întâmple nimic. În cazul recuperării trupului fetei ucise la Bușteni, salvamontiștii au aruncat niște petarde, iar ursul nu avea nicio reacție. Pe vremea când vânătoarea era practicată, în clipa în care ursul auzea o bubuitură știa că era foc de armă și dispărea.
În momentul ăsta, nu mai reacționează deloc. Ei se înmulțesc necontrolat și nu au frică de om, mâncarea evident că nu poate să ajungă la un număr nelimitat de urși, iar ei ne văd ca pe o pradă. În momentul ăsta, noi suntem pentru ei o sursă de hrană. El nu are nicio vină. Vina este a noastră că l-am lăsat să se obișnuiască cu noi și să vadă că nu pățește nimic, iar majoritatea cazurilor în care oamenii au fost atacați de uși și omorâți, au fost atacați de urși tineri, pentru că urșii bătrâni încă mai au acea frică față de om, dar urșii tineri nu au absolut nici cea mai mică teamă.", a spus Dragoș Hârjoabă.
Dragoș Hârjoabă a explicat cum gestionează alte țări problema urșilor. Potrivit acestuia, vânătoarea este răspunsul.
„În mod normal, în toate țările în care există populație de urs se vânează. Croația vânează urși, ei vânează undeva între 10-20% din numărul exemplarelor pe care le au estimate, au cote de vânătoare anuală. Așa se gestionează populația de urși, prin vânătoare. Toate țările care au populație de urși gestionează prin vânătoare, cu excepția României care are cea mai mare populație de urși din Europa, după Rusia.”, a spus Dragoș Hârjoabă.
Sursa Foto: @wirestock / FreePik
Dragoș Hârjoabă propune ca soluție pentru România stabilirea cotelor de vânătoare prin lege, nu prin ordin de ministru, pentru a evita contestațiile din partea ONG-urilor. El critică actualul sistem în care experții în domenii nespecifice sunt implicați în aprobarea derogărilor pentru extracția urșilor, considerând acest lucru o absurditate.
„Cote de vânătoare date prin lege. Nu prin ordin de ministru, nu să poată fi atacat de zeci de ONG-uri. Cote de vânătoare prin lege!
În momentul ăsta, ai nevoie de avizul Academiei. Un expert în ciuperci dă aviz pentru derogările de extracție a ursului. Mi se pare o inepție. Adică dacă arde o casă suni la Pompieri, nu suni la mecanicul auto să-i spui: „Arde o casă, ce e de făcut?”. Te duci unde se poate rezolva problema, iar dacă până acum populația de uși a fost gestionată corect și fără atâtea atacuri și probleme prin vânătoare, iar soluțiile propuse de mesianicii ecologiști nu au funcționat până acum, din punctul meu de vedere, ar trebui să răspundă penal: Gabriel Păun, Silviu Chiriac, Csibi Magor, inclusiv doamna Paşca - Palmer și toți miniștrii Mediului care nu au făcut nimic din 2016 până în prezent.
Dacă ne uităm la art. 22 din Constituția României, care teoretic ar trebui să fie sfântă, art. 22 garantează dreptul la integritate fizică și psihică. Spuneți-mi cum i-a fost garantat fetei ăleia dreptul la integritate fizică și psihică?
Eu sunt foarte curios dacă își vor face apariția la înmormântarea fetei, acești ONG-iști, să le explice părinților și aș vrea să văd o explicație plauzibilă pe care părinții copilului ăsta să o poată accepta. Din punctul meu de vedere, ar trebui să răspundă penal.”, a spus Dragoș Hârjoabă pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News