Premierul Marcel Ciolacu a dat o ordonață de urgență privind gestionarea deficitului bugetar.
Iată ce prevede, pe scurt, "Ordonanța pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României, în anul 2024":
Se pot plăti eșalonat drepturile salariale câștigate în instanță - pentru magistrați, peninteciare, Ministerul Justiției.
În ultimele 4 luni ale anului, nu se pot depăși cheltuielile cu bunurile și serviciile, media lunara din primele 8 luni.
Nu se pot organiza achiziții publice pe:
a) ”Bunuri și servicii“ pentru alineatul "Furnituri de birou"
b) ”Bunuri de natura obiectelor de inventar”
c) ”Cărți, publicații și materiale documentare”
d) ”Consultanță și expertiză”
e) ”Pregătire profesională”
Se pot organiza festivale, concerte (evenimente) doar din donații si sponsorizări. Excepție fac sărbatorile legale.
Nu se pot încheia noi contracte în ultimele patru luni din an dacă sunt contracte neachitate din lunile anterioare.
Nu se poate intra cu datorii în anul viitor.
În septembrie-decembrie, se taie bonusurile pentru cei care lucrează cu proiecte europene (angajații MIPE au bonus de 50% din salariu).
Companiile de stat nu mai pot acorda bonusuri sau creșteri de salarii dacă nu au avut profit sau au pierderi.
Iată documentul integral:
"În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, și al art. 1 pct. X din Legea nr. 187/2024 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, Guvernul României adoptă prezenta ordonanță.
ART. I
(1) Sumele care reprezintă diferența dintre drepturile salariale stabilite prin acordarea valorii de referință sectorială, în cuantum de 605,225 lei prin ordin/decizie a conducătorilor instituțiilor din sistemul judiciar și drepturile salariale aflate în plată începând cu data de 1 ianuarie 2018, neachitate la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe se plătesc eșalonat în perioada 2025-2029, în mod corespunzător, a procentelor prevăzute la art. IX din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 115/2023, cu modificările și completărișle ulterioare.
(2) Sumele acordate potrivit alin. (1) se actualizează cu rata inflației.
ART. II
1. În anul 2024, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, ordonatorii de credite ai autorităților și instituțiilor publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1)pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, au obligația de a lua măsurile necesare astfel încât plățile lunare efectuate în perioada septembrie - decembrie 2024 la titlul de cheltuieli bugetare "Bunuri și servicii” să fie cel mult la nivelul mediei plăților efectuate în perioada ianuarie - august 2024, în limita bugetului aprobat la acest titlu de cheltuieli.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică pentru cheltuielile cu medicamentele și materialele sanitare, cu serviciile medicale cu îngrijirea bolnavilor, cu serviciile de asigurarea hranei în unitățile sanitare, în instituții de asistență socială și în unități de asistență medico-socială, pentru cheltuielile cu acțiuni și programe de sănătate, cheltuielile aferente unităților de învățământ preuniversitar și universitar, pentru cheltuielile generate de intervenții în situații de urgență, de menținerea ordinii publice și operative, pentru cheltuielile aferente lucrărilor de deszăpezire, precum și pentru cheltuielile aferente serviciului datoriei publice și celor aferente plății comisioanelor prilejuite de participarea și decontarea operațiunilor Ministerului Finanțelor în Sistemul Electronic de Plăți (ReGIS, SaFIR, SENT).
(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1), în situații excepționale, temeinic justificate, determinate numai de afectarea funcționării și prestării serviciului public asigurat de ordonatorii de credite ai autorităților și instituțiilor publice, fără a include activitatea curentă a acestora, Guvernul României poate aproba, pe bază de memorandum inițiat de ordonatorii principali de credite sau, după caz, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în situația de angajamente legale, respectiv depășirea limitelor de plăți la titlul de cheltuieli bugetare "Bunuri și servicii" cu maxim 10% peste media plăților lunare din perioada ianuarie 2024 - august 2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News