Cum îi poate ajuta dieta mediteraneană pe cei care suferă de scleroză multiplă: "Este o provocare"

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Dieta mediteraneană ar putea să ajute persoanele care suferă de scleroză multiplă.

Pacienţii cu scleroză multiplă care urmează o dietă mediteraneană prezintă un risc mai mic de probleme de memorie şi gândire în comparaţie cu pacienţii care au un alt regim, informează Medical Express.

Rezultatele studiului efectuat vor fi prezentate la cea de-a 75-a reuniune anuală a Academiei Americane de Neurologie, care va avea loc la Boston, în perioada 22-27 aprilie 2023. Dieta mediteraneană include cantităţi mari de fructe, legume, peşte şi grăsimi sănătoase precum ulei de măsline şi un aport mai mic de produse lactate, carne şi acizi graşi saturaţi.

"Este o provocare să putem ajuta oamenii care trăiesc cu scleroză multiplă să-şi menţină mai bine funcţia cognitivă prin dieta mediteraneană", a declarat coordonatorul studiului, Ilana Katz Sand, de la Mount Sinai Hospital din New York, scrie Rador, citând dariknews.bg.

"Dificultăţile cognitive sunt caracteristice sclerozei multiple şi adesea se agravează în timp, chiar şi cu tratament", a remarcat dr. Sand.

Traumele din copilărie măresc riscul de scleroză multiplă

Impactul traumelor din copilărie poate dura o viață întreagă și îi lasă pe oameni să se simtă ca odinioară. Victimele abuzului se confruntă, de asemenea, cu dureri inimaginabile și cu consecințe foarte reale asupra sănătății.

Un studiu pe aproape 78.000 de femei norvegiene a descoperit că experiențele din copilărie, în special expunerea la abuz emoțional, sexual și fizic, pot contribui la riscul de scleroză multiplă (SM), o boală autoimună invalidantă care afectează milioane de oameni din întreaga lume.

„Abuzul, neglijarea și disfuncțiile casnice sunt tipuri extreme de stres”, explică o echipă de cercetători medicali într-o nouă lucrare, condusă de prima autoare Karine Eid de la Spitalul Universitar Haukeland din Norvegia.

În timp ce stresul cronic este legat de sănătatea mintală și fizică precară, iar evenimentele stresante din viață pot declanșa crize de boală la persoanele care trăiesc cu SM, o mare necunoscută este dacă experiențele traumatice din copilărie s-ar putea manifesta, ani mai târziu, ca un risc crescut de a dezvolta SM, care, ca și multe alte boli autoimune, este adesea greșit înțeles și greu de diagnosticat.

Un studiu de referință din 2009 de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA a constatat că, cu cât oamenii au fost martori sau au suferit mai multe abuzuri în copilărie, cu atât au fost mai multe șansele să ajungă spitalizați pentru oricare dintre cele 21 de boli autoimune zeci de ani mai târziu. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel