În vizita efectuată de Traian Băsescu la Bruxelles, acesta a cerut mai multor moderatori de televiziune să-l însoţească. La conferinţa de presă de după întâlnirile cu oficialii europeni, Traian Băsescu a avut un dialog mai lung cu moderatorul RTv, Cătălin Striblea. Băsescu l-a acuzat pe moderator că încearcă să inducă ideea că el ar fi un preşedinte nelegitim al României.
Cătălin Striblea a ţinut să dezvolte conţinutul discuţiilor de ieri de la Bruxelles. Iată răspunsul lui Striblea pentru Traian Băsescu:
"Traian Băsescu venea la niște prieteni, cum singur ne-a spus. Ceva s-a schimbat însă la Bruxelles. Barroso și Reding au întors foaia vorbind despre România, despre toate forțele politice; nu au primit un președinte pe care l-au sprijinit de-a lungul unei crize. De altminteri, președintele anticipase acest lucru și vorbise intens despre România în discursul său de joi.
Și Victor Ponta va avea parte de același tratament luni, la întâlnirile de la Bruxelles. Lui i se va cere socoteală pentru cele 11 puncte transmise după suspendare și din care, măcar trei, nu au fost îndeplinite: cel cu numirea unui nou avocat al poporului, reinstaurarea controlului constituționalității și criticile la adresa justiției.
Traian Băsescu a bravat când mi-a spus că nu a primit un to-do list. Barroso l-a primit oarecum rece, mi-a spus un oficial român. Președintele Comisia Europene are un joc mai mare, nominalizările la C.E., și nu va lăsa criza din România să-i strice planurile. Așa că, to-do list-ul, dat lui Victor Ponta, trebuie rezolvat de conducerea statului român. Eventual, împreună de cei doi.
Președintele a anunțat că va vorbi cu premierul despre cei doi parlamentari apărați de colegii lor în fața Parchetului. Bănuiala mea este că Traian Băsescu și Victor Ponta au deja o colaborare, câtă trebuie, ca să mențină niște mecanisme statale.
Cred însă că un nou război între cei doi e pe cale să înceapă. Barroso știe acest lucru și a trimis un avertisment public, în comunicatul său, tuturor forțelor politice din România. Pare că glonțul e deja tras și probabil că în câteva zile o să-i vedem efectele. Nu știu cine e victima, dar planul președintelui nu poate fi altul decât fisurarea USL sau îndepărtarea uneia dintre căpeteniile sale. Orice pentru a maximiza șansele ARD.
Prima bătălie se va da marți sau miercuri când președintele va comunica public nemulțumirile la acordul cu FMI, pe care l-a semnat, dar l-ar vrea renegociat. Cele două tabere văd cu totul diferit multe chestiuni din acord. Guvernul a tăiat investițiile, fosta guvernare vedea investițiile de stat ca un motor al relansării, de exemplu. Sunt însă probleme mai multe și infinit mai grele, mai ales că FMI presează pe unele privatizări de interes strategic.
Suntem în pragul unui nou război. De data asta, dincolo de factorul politic, dincolo de români, s-ar putea să vedem și noi jucători ale căror resurse sunt virtual nelimitate. Războiul cel nou se va duce pe resursele și companiile unei țări care nu a știut de-a lungul timpului să le gestioneze. Mi-e clar însă că noul război va aduce cu sine și o victimă. Prima victimă adevărată, clară, palpabilă. Va dispărea unul din personaje. Băsescu? Ponta? Crin? Da, și eu aș vrea să știu răspunsul.
P.S. Președintele Traian Băsescu mi-a reproșat că în emisiunile mele aș transmite ideea că el nu ar reprezenta România sau, fără a o spune, că e un președinte nelegitim. I-am spus și la Bruxelles: cred că este președinte și reprezentant al României. În orice secundă, în orice moment. Chiar și atunci când refuză să vorbească celor 7,4 milioane de oameni care-i sunt împotrivă, atunci când acțiunile sale creează prăpăstii de neimaginat între noi, și atunci când procurorii îi urmăresc cu atenție acțiunile din garaj. Cred că domnul Băsescu reprezintă România și de aceea îi promit ce ne-a promis Barroso: o supraveghere extrem de atentă", a spus Striblea în urma vizitei de la Bruxelles.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News