Ce bine-ar fi când spunem Neamţ să ne vină în minte nişte drumuri netede ca autostrăzile din Germania. Dar, trăind în România portocalie, Neamţ a devenit sinonim cu Pinalti. Gheorghe Ştefan. Un om care e acuzat de opoziţie că şi-a subjugat toate instituţiile din judeţul său pentru a-l alege deputat pe un producător de vinuri. Nici candidatul opoziţiei n-a fost cine ştie ce, dar chiar şi Superman ar fi fost învins de Pinalti în Neamţ. PDL a cheltuit 250 de mii de euro pentru campania din Neamţ şi Maramureş (unde a pierdut). Acţiunea a fost denunţată public, la TVR, chiar de Ioan Oltean, prim vicepreşedintele PDL. Suma depăşea dublul limitei stabilite prin lege. De unde ar putea proveni aceşti bani? Cum are acces partidul la resurse, în condiţiile în care firmele dau faliment pe capete, numărul şomerilor creşte, iar FMI se trezeşte vorbind iar de tăieri din veniturile oamenilor? Un răspuns posibil: din banii publici.
autor: Bianca Guruiţă
Există mitul că în Capitală se dau cele mai mari tunuri. Poate e real, dar în provincie unde presa a fost aproape în totalitatea subjugată de PDL se fac cele mai ”la vedere” afaceri ilegale. E cazul judeţului Neamţ.
Pinalti e un fel de vedetă a acestui judeţ unde mafioţii se omoară ziua în amiaza mare, unde Şoric, fostul şef al poliţiei declara că interlop e o persoană onorabilă pentru că e normal să dea bani cu camătă.
CEL MAI ”DEFAVORIZAT” COPIL DIN NEAMŢ: FIICA ŞEFULUI PDL
Însă în umbra lui Pinalti există un personaj cu mult mai multă greutate despre care presa centrală n-a prea pomenit. Învârte sute de milioane de euro din bani publici. Îl cheamă Vasile Pruteanu, e preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ şi liderul filialei locale a PDL. Numai în acest an, Pruteanu va primi 271 de milioane de euro de la buget pentru diverse programe. O parte din aceşti bani au fost distribuiţi pe principiul cine-mparte parte-şi face. Doar şi domnul Pruteanu are o fată. Elena. Conform legii, dl Pruteanu ar trebui să rămână fără mandatul pe care l-a primit prin votul alegătorilor pentru că printre firmele care au beneficiat de contracte cu instituţii ale statului din banii CJ se află şi cele ale propriei sale fiice, Elena Pruteanu.
De când Pruteanu este preşedintele Consiliului Judeţean, fiica sa, Elena Pruteanu, a devenit, prin firmele sale, principalul furnizor de materiale sanitare pentru spitalele din Neamţ. Una dintre firmele fiicei şefului PDL NeamŢ, S.C. C&C FARM SRL a câştigat următoarele contracte cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilulului Neamţ: anul acesta, într-o singură zi, un total de 84.617 RON (contractul 6571/12.04.2011 în valoare de 65.122 RON şi contractul 6572/12.04.2011 în valoare de 15.943 RON); şi anul trecut, tot într-o singură zi un total de 61.992 RON (contractul 5201/30.03.2010 în valoare de 40.856 RON şi contractul 5202/30.03.2010 în valoare de 21.136 RON). Contractele sunt recunoscute oficial de D.G.A.S.P.C NeamŢ.
OPERAŢIUNEA ”CU SPATELE ACOPERIT”
Alt exemplu: Centrul de îngrijire şi asistenţă Oşlobeni din comuna Bodeşti declară într-o adresă (nr.206 din 29.09.2011) către prefectul din Neamţ că a încheiat contracte de vânzare-cumpărare medicamente, materiale sanitare şi dezinfectanţi cu S.C. FARM C&C SRL (firma fiicei şefului PDL Neamţ, Vasile Pruteanu) în perioada 29 aprilie 2009- 22 iulie 2011. Valoarea totală a acestor contracte cu firma fiicei pedelistului a fost de 57.433 RON. Acest centru este finanţat direct de Consiliul Judeţean Neamţ.
Cu o lună înainte, Centrul înaintase o adresă către Consiliul Judeţean în care informa că, dimpotrivă, nu are în derulare contracte cu firma fiicei şefului CJ Neamţ.
Alt exemplu. Într-o adresă către ”Mesagerul de Neamţ”, Centrul Şcolar pentru Educaţie Inclusivă ”Alexandru Roşca” din Piatra Neamţ recunoaşte că a achiziţionat medicamente şi materiale sanitare de la firma fiicei şefului PDL Neamţ, Vasile Pruteanu, S.C. C&C Farm SRL. Este vorba de medicamente de 28.000 de lei şi materiale sanitare de 14.000 de lei. Adresa e semnată de administratorul financiar. Însă, într-o altă adresă adresată Consiliului Judeţean Neamţ, de data aceasta directorul centrului spune că unitatea nu are nici un contract cu firma fiicei şefului CJ NeamŢ.
Singura unitate care recunoaşte oficial, în scris, că a avut contracte cu firma fiicei şefului CJ NeamŢ este Centrul Şcolar pentru EducaŢie Incluzivă din comuna Ştefan cel Mare. Într-o adresă semnată şi de directorul centrului şi de contabilul-şef, unitatea recunoaşte că a încheiat contractul 694 din 4 aprilie 20011 cu S.C. Farm C&C SRL pentru produse farmaceutice, şi informează că l-a reziliat trei luni mai târziu (pe 22 iulie 2011). Motivul: firma fiicei şefului CJ NeamŢ a informat centrul că preŢul medicamentelor şi al materialelor sanitare a crescut considerabil, la un nivel pe care centrul nu l-a putut suporta.
Sunt dovezi scrise, oficiale care arată că şeful CJ Neamţ a încălcat legea. ANI ar fi trebuit să sesizeze incompatibilitatea preşedintelui CJ Neamţ, conform legii 161/2003 şi să ceară destituirea sa şi returnarea banilor publici cheltuiţi ilegal. Agenţia Naţională de Integritate tace.
CULMEA ECONOMIEI DE PIAŢĂ: CONCURENŢA ÎNTRE FIRME-SURORI
Direcţia pentru Protecţia Copilului în toată ţara duce lipsă de personal, iar angajaţii sunt plătiţi mizerabil. Asta în condiţiile în care numai în Braşov, numărul copiilor abandonaţi la naştere din cauza sărăciei s-a dublat în ultimii 3 ani. O estimare spune că 70.000 de minori sunt exploataţi de familii. Nu se ştie câţi au abandonat şcoala după măreaţa reformă care a închis 2000 de instituţii de învăţământ de la sate. De toţi aceşti cetăţeni minori abandonaţi de familie sau de şcoală trebuie să se ocupe Direcţia Pentru Protecţia Copilului. Există însă riscul real ca acest mecanism de protecţie a drepturilor copiilor să intre în colaps din lipsa banilor. Aceasta este, pe scurt, situaţia generală.
În NeamŢ, însă, există ceva mai important decât copiii săraci şi amărâŢi: deşeurile.
Consiliul Judeţean Neamţ, condus de dl Pruteanu, a acordat un buget considerabil pentru rezolvarea problemei deşeurilor de la Direcţia Pentru Protecţia Copilului Neamţ. Direcţia a organizat o licitaţie. La licitaţie au participat trei firme. Toate făcând parte din acelaşi grup. Licitaţia a fost câştigată de firma Apisorelia, care a fost concurată de alte două firme-surori, S.C. Apieco şi S.C. Ecolis SRL. Firmele-surori s-au bătut ”la sânge” astfel că preţul a scăzut de la 350 de milioane de lei la 344 de milioane. Firma Apisorelia este controlată de afaceristul Dan Luca, asociatul Elenei Pruteanu în firma Ecolis SRL, conform datelor de la Registrul Comerţului.
Teoria relativităţii dată peste cap: o firmă a făcut oferta înainte să i-o ceară statul
Direcţia pentru Protecţia Copilului din subordinea dlui Pruteanu mai reuşeşte o performanţă uluitoare: oferta unei firme care doreşte să reabiliteze Complexul de servicii ”Ion Creangă” ajunge la Consiliul Judeţean cu 9 (NOUĂ) zile înainte ca aceasta să fie solicitată.
Preşedintele CJ Neamţ, Vasile Pruteanu, şeful filialei locale a PDL, poate fi acuzat şi de tăinuire. În declaraţia sa de interese nu menţionează firma fiicei sale care a câştigat proiecte din bani publici în licitaţii organizate chiar şi direct de CJ Neamţ.
Contactat pentru a se pronunţa asupra acestor date, preşedintele CJ Neamţ a refuzat să mai răspundă la telefon după ce a aflat ce explicaţii îi sunt solicitate. În acest caz, tăcerea e cea mai bună confirmare.
Proiecte finanţate de Consiliul Judeţean Neamţ:
- modernizare drumuri judeţene: 120.204.927 lei
- modernizare drumuri prin programul operaţional regional: 6.731.644 lei
- întreţinere drumuri şi poduri judeţene: 2.108.956 lei
- fonduri obţinute prin Programul Operaţional Regional 2007-2013: 37.496.285 lei
- programul Operaţional Sectorial de Mediu: 42.938.936 lei
- programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane: 5.140.222 lei
- administraţia Fondului pentru Mediu: 50.601.861 lei
- programul Operaţional Regional: 7.172.609 lei
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci