Cum încălzești casa în mod eficient. Trucuri care funcționează

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Dacă vrei să-ți încălzești locuința în mod eficient, trebuie să ții cont de câteva aspecte. Iată despre ce este vorba...

Dacă pleci pentru mai mult timp de acasă sau în timpul zilei nu stai deloc, foloseşte un termostat programabil care te poate ajuta să ţină casa încălzită doar în perioadele în care stai acasă. Mai mult, poţi folosi un termostat conectat la internet şi poţi porni încălzirea cu 1-2 ore înainte să ajungi acasă, scrie cumsa.ro.

Ar fi bine să nu îl butonezi tot timpul sau să îl dai la maximum când ajungi acasă. Casa nu se va încălzi imediat şi vei consuma mult mai multe gaze decât de obicei. O altă greşeală este să setezi o temperatură prea mică pentru că centrala ta o să consume mai mult gaz pentru a furniza temperatura pe care o doreşti.

Dacă obişnuieşti să aeriseşti casa dimineaţa, asigură-te că închizi geamurile înainte să pleci. În caz contrar, atunci când te întorci acasă o să fie foarte frig. De asemenea, trebuie să verifici cu atenţie şi tocurile geamurilor, pentru a nu exista crăpături pe unde ar putea intra aerul rece. În cazul în care există astfel de crăpături, ar fi bine să le acoperi cu un silicon special sau cu spumă poliuretanică.

Dacă locuieşti la casă, ar fi bine să verifici şi ușile sau geamurile de la mansardă. Dacă există guri de aerisire, atunci acestea trebuie astupate pe perioada iernii. Acelaşi lucru poţi face şi cu hota de la aragaz, dacă nu o foloseşti foarte des. 

Nu uita de reviziile periodice ale centralei pentru ca aceasta să funcţioneze în mod corect. Dacă foloseşti o sobă, ar fi bine să cureţi şi coşul.

Şemineul este o sursă de încălzire. Totuşi, este indicat să fie echipat cu o uşa specială pentru că, în caz contrar, toată căldura din casă va fi evacuată pe coşul de fum. 

Vezi și: Unde se montează centrala termică. Locul în care nu ai voie să o pui

Centralele de apartament ar putea fi taxate pentru emisiile de dioxid de carbon

Sistemele de încălzire centralizată, teoretic, cele mai eficiente sisteme de încălzire a imobilelor, au eșuat în România din cauza managementului defectuos asupra acestora. Astfel din 330 de localități cu sisteme de încălzire centrală în anul 1990 (peste 3,5 milioane de locuințe), astăzi mai există astfel de sisteme, doar în 37 de localități (cca 1,2 milioane de locuinte), majoritatea dintre acestea fiind incapabile tehnic să mai asigure necesarul de apă caldă și căldură, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă. Astfel, alternativa firească în ultimii 30 de ani la aceste sisteme au fost centralele de apartament pe gaze.

Politicile publice din ultimii 20 de ani din România au fost de direcționare a populației spre utilizare a gazelor naturale, atât pentru a substitui încălzirea centralizată, cât și pentru a substitui masa lemnoasă. 

În același timp trebuie să fim conștienți că și centralele individuale pe gaze poluează. Acestea poluează chiar mai mult decât o centrală comună, cu tehnologie actuală, pentru mai mulți consumatori. Exemplificând pentru un bloc cu 6 scări și 10 etaje, costurile cu centralele individuale sunt mai mari cu până la 25% față de costurile cu o centrală comună. De asemenea, pentru același exemplu, emisiile de CO2 sunt mai ridicate prin folosirea centralelor individuale decât prin folosirea unei centrale de bloc.

Vezi și: Cum să-ți produci singur curentul electric. Vei avea facturi mai mici

825 lei/an în plus, dacă s-ar achita taxa pe CO2

Un alt element care trebuie să-l avem în vedere este faptul că la momentul de față nu se percep taxe de CO2 pentru centralele individuale. Acestea nu au fost prevăzute, având în vedere că prețul mic al certificatelor. Până nu de mult certificatele de CO2 aveau un preț de 2-3 euro/t CO2, ceea ce ar fi dus la un cost mic pentru consumator casnic și s-a putut neglija. În momemtul de față, la un cost de 55 euro/t CO2, nu cred că se va mai neglija mult timp aplicarea unitară a taxării emisiilor de CO2 (consumatorii de energie termică produsă în CET-uri plătesc taxe pe CO2, iar consumatorul de energie termică produsă individual în centrale proprii nu plătește taxe pe CO2, deși în unele cazuri emisiile de CO2 ale celor din urmă sunt mai mari decât în cazul producerii energiei termice în regim centralizat). Estimăm că în prezent costul suplimentar pe care l-ar achita un consumator casnic cu centrală termică de apartament dacă s-ar aplica și acestora taxa pe CO2 ar ajunge la cca. 825 lei/an.

Problema coșurilor de evacuare a gazelor

O altă discuție, este legată de emisiile de noxe ale centralelor montate în apartamente, cu coșuri de fum individuale. Există studii care arată că aceste emisii pot să ajungă în apartamentele alăturate și recomandă construcția unor coșuri de fum care să disperseze emisiile și să evite total posibilitatea acestora să ajungă în interiorul locuințelor. Este o problemă care trebui de asemenea tranșată de autorități. Costul suplimentar pe care l-ar achita un consumator casnic cu centrală termică de apartament dacă s-ar aplica obligativitatea de a-și construi și asigura mentenanța coșurilor ar ajunge până la 250 lei/an.

În concluzie, Asociația Energia Inteligentă consideră că interzicerea montării centralelor termice nu este o opțiune (poate fi cel mult o opțiune pentru clădirile noi), în schimb apreciază că în timp Grean Dealul, Taxonomia etc. vor aduce costuri suplimentare pentru consumatorii casnici cu centrale termice, cauzate de emisiile de CO2 și de noile standarde de construcție și montaj, notează BizBrașov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel