Bogdan Glăvan, profesor universitar de economie, a vorbit despre vizita fulger a șefului finanțelor OMV la București.
Vizită fulger a șefului finanțelor OMV la București, Reinhard Florey, un pion important în conducerea OMV Austria, vine astăzi la București pentru a se întâlni cu conducerea OMV Petrom, deținută de compania de stat austriacă. Miza vizitei de la București este taxa de solidaritate introdusă de UE în toate statele membre, relatează Realitatea Plus.
OMV Petrom susține că nu va plăti această taxă în România, pentru că nu s-ar încadra, dar afirmă că o va plăti la Viena. Suma pe care compania austriacă ar trebui să o plătească statului român depășește un miliard de euro.
Între timp, autoritățile de la noi au cerut date de la Comisia Europeană, pentru a verifica dacă se poate modifica legea astfel încât toți giganții să plătească. Ministerul Finanţelor a cerut Bruxelles clarificări în privinţa regulamentului european transpus în legislaţia naţională, prin ordonanţa adoptată la final de decembrie, pentru introducerea contribuţiei de solidaritate, o suprataxă asupra companiilor din sectoarele petrol, gaze şi cărbune.
În acest context, Bogdan Glăvan, profesor universitar de economie, a fost întrebat cum ar trebui să privim această vizită neprogramată a șefului finanțelor OMV: "Această vizită în ce cheie ar trebui să o interpretăm? Nu ar dori să plătească această taxă în România, înseamnă că încearcă să ocolească statul român. Autoritățile române încearcă să afle dacă ar putea modifica legea astfel încât toți giganții să plătească aici în România?".
"Vom vedea cum se va încheia, însă, legea aceasta nu este dată de Comisia Europeană. Nu este dată de UE. Legea această, mai precis acest regulament european pe care noi l-am tradus pur și simplu și l-am legiferat așa cum este, că nu se poate altfel, nu putem să îl schimbăm noi, a fost adoptată cu semnătura domnului ministru Popescu, al Energiei, pentru că a fost adoptată de către Consiliul Miniștrilor de Energie. Deci domnul Popescu când se duce acolo la acest consiliu și s-a dus de pe la începutul lui septembrie, de anul trecut se tot discută această chestiune, până când a aprobat-o la începutul lui octombrie. Deci a aprobat-o, adică o semnează și asta este. Deci dânsul, adică Guvernul României trebuia să știe ce semnează ", a declarat Bogdan Glăvan, în direct la TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News