Cum încearcă partidul aflat la guvernare în Polonia să stopeze opoziţia liberală

Vicepremierul Jaroslaw Kaczynski a spus într-un interviu că alegătorii de extremă dreapta 'împărtăşesc puncte de vedere' cu formaţiunea sa și le-a cerut ajutorul pentru a 'frâna' opoziţia liberală, relatează EFE.

În declaraţii publicate de un săptămânal politic proguvernamental, Kaczynski s-a referit la partidul ultraconservator şi naţionalist Confederaţia ca la o 'concurenţă directă' pentru PiS şi a afirmat că alegătorii acestuia 'împărtăşesc punctele noastre de vedere privind securitatea şi armata'.

'Înţelegem că nu tot ceea ce văd la noi îi convinge, dar vrem să facem apel la ei să înţeleagă că doar Lege şi Justiţie îl poate opri pe (Donald) Tusk', a spus Kaczynski, referindu-se la liderul principalului partid de opoziţie.

Potrivit unor sondaje electorale recente, Lege şi Justiţie, care guvernează Polonia în coaliţie cu formaţiuni mai mici din 2015, a înregistrat o scădere a intenţiilor de vot cu 2,5% şi la următoarele alegeri generale, programate pentru luna octombrie, ar putea pierde actuala majoritate precară, cu 227 de mandate din 460.

La rândul său, formaţiunea de extremă dreapta Confederaţia ar obţine în prezent, potrivit datelor recente, aproximativ 14% din voturi, cu un sprijin care ar ajunge la 40% în rândul bărbaţilor polonezi cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani care locuiesc în zonele rurale, şi ar creşte de la cele 11 locuri actuale la peste 50.

Printre propunerile politice ale Confederaţiei se numără interzicerea divorţului, pedepse cu închisoarea pentru avort în toate cazurile, eliminarea unei mari părţi a impozitelor directe şi promovarea unui naţionalism bazat pe sloganul 'biserică, poligon de tragere şi şcoală'.

În interviu, liderul PiS îl atacă pe Tusk, liderul Platformei Civice, şi îl acuză pe acesta că, în campania electorală, 'foloseşte metodele descrise de sociologii care analizează sectele, precum şi tehnicile de inginerie socială folosite de liderii totalitari din secolul al XX-lea'. Mai mult, Kaczynski l-a numit pe Tusk 'o simplă marionetă a birocraţiilor de la Bruxelles şi din Germania', 'un trădător dovedit, capabil să vândă Polonia din nou şi fără nicio remuşcare', referindu-se la guvernele pe care Tusk le-a condus în legislaturile anterioare, potrivit Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel