Cum își găsesc pisicile drumul spre casă

Sursa foto: pxhere.com
Sursa foto: pxhere.com

De câte ori am citit povești incredibile cu pisici care au dispărut de acasă din diverse motive, dar au reușit să se întoarcă?

Deși poate părea incredibil, aceste povești sunt aproape întotdeauna adevărate și de fiecare dată ne confruntăm cu o întrebare care poate este sortită să rămână fără un răspuns cert.

Pentru a încerca să dăm un răspuns la întrebarea ”cum își găsesc pisicile drumul spre casă”, trebuie mai întâi să înțelegem de ce o pisică poate pleca de acasă, deoarece dacă plecarea este spontană și este rezultatul unei decizii bine gândite a animalului, există cu greu posibilitatea ca aceasta să se mai întoarcă înapoi.

În rest, dacă pisica este luată, mai mult sau mai puțin accidental, șansele de a o revedea sunt considerabil mai mari.

Pisica, se știe, este un animal curios care prin natura sa poate merge prea departe sau poate urma pistele care o determină să aleagă alte medii în care să se adapteze, potrivit Best 5.

Teritoriul pisicii

În primul rând, este bine de știut că fiecare pisică are propriul teritoriu, un adevărat feud pe care îl controlează și delimitează cu semnale mirositoare: nu doar urina ci și urmele pe care le lasă frecându-și obrajii de colțuri și margini.

Această ”proprietate”, care în cazul pisicilor domestice corespunde inevitabil apartamentului nostru și grădinii noastre, trebuie luată în considerare pentru pisicile (și în general pentru toate ființele vii) care nu fac parte din grupul familial.

Încălcarea bruscă sau continuă a acestei reguli poate determina o pisică, mai ales una nesterilizată, să decidă să-și părăsească teritoriul.

Iată, așadar, că, dacă aducem acasă o pisică, sau un câine, cu care pisica de casă pur și simplu nu se poate înțelege găsind o conviețuire pașnică, aceasta poate decide să lase locul noului venit și să plece.

Același lucru este valabil și în cazul în care zona este ”poluată” de un element puternic deranjant, cum ar fi zgomote și mirosuri pe care nu le putem percepe, cum ar fi, de exemplu, zumzetul unui aparat electric sau reziduurile unui solvent folosit continuu.

O pisică poate, totuși, să decidă să se îndepărteze din alte motive, independent de întreținerea și controlul teritoriului.

Este un vânător foarte priceput, de fapt, pisica este un animal curios, dedicat descoperirii și explorării.

Prin urmare, este ușor ca urmând un traseu interesant sau sărind de pe acoperiș în acoperiș și din curte în curte, să găsească un mediu mai plăcut decât casa noastră în care  decide să rămână definitiv sau pe perioade lungi.

Dacă se întâmplă, nu trebuie să ne supărăm: o metodă bună de a-ți aduce pisica acasă, dacă aflăm unde s-a dus, este să mergi și să o aduci acasă de fiecare dată când dar să o lași să plece când dorește pentru ca aceasta să înțeleagă că se poate întoarce oricând dorește...

Cu totul diferit, din păcate, este cazul dacă nu vă puteți da seama unde este pisica. În acest caz putem spera că a fost adoptată de vreo familie din cartier. Din acest motiv, este indicat să puneți imediat fluturași în tot cartierul. Dacă aveți posibilitatea este bine ca pisica dvs să poarte un colier care să aibă gravat numărul dvs de telefon.

Cum își găsesc pisicile drumul spre casă?

Acum revenim la întrebarea noastră inițială. Cum își găsesc pisicile drumul spre casă? Potrivit proiectului ”Lost Pet Research”, un site care își propune să coordoneze și să-i ajute pe cei care au pierdut un animal de companie, au existat rapoarte despre pisici care au călătorit până la 25 de kilometri în 21 de zile.

În practică, atunci când o pisică călătorește de-a lungul unui drum, chiar și foarte lung, datorită nasului, urechilor și ochilor, este capabilă să arhiveze mii de date care, odată reluate, permit reconstruirea cu mare eficiență chiar și a celor mai complexe rute, urmând urme mirositoare, zgomote singulare sau indicii vizuale lăsate pe pietre, bușteni sau asfalt.

Apoi mai este factorul ”busolă”, adică capacitatea extraordinară pe care o au multe animale, și în special pisicile, de a se orienta cu punctele cardinale.

Poate cea mai incredibilă poveste este cea a lui Howie, o pisică persană care a călătorit peste 1600 de kilometri prin Australia pentru a se întoarce acasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel