Cum îți dai seama că ai declin cognitiv și riști să faci Alzheimer

Unsplash
Unsplash

Mulți dintre noi vom experimenta „lethologica” în viața de zi cu zi, iar aceasta va deveni tot mai proeminentă cu cât înaintăm în vârstă. Totuși, o altă caracteristică a vorbirii poate semnala riscul de a dezvolta Alzheimer în viitor.

Dificultatea frecventă de a găsi cuvântul potrivit, cunoscută sub denumirea de „lethologică”, poate semnala modificări ale creierului în concordanță cu stadiile incipiente („preclinice”) ale bolii Alzheimer – înainte de apariția simptomelor mai evidente, scrie Science Alert.

Cu toate acestea, un studiu recent de la Universitatea din Toronto sugerează că viteza vorbirii, mai degrabă decât dificultatea de a găsi cuvinte, este un indicator mai precis al sănătății creierului la adulți.

Cercetătorii au cerut la 125 de adulți sănătoși, cu vârsta cuprinsă între 18 și 90 de ani, să descrie o scenă în detaliu. Înregistrările acestor descrieri au fost ulterior analizate de software-ul de inteligență artificială (AI) pentru a extrage caracteristici precum viteza de vorbire, durata pauzelor dintre cuvinte și varietatea cuvintelor utilizate.

De asemenea, participanții au completat un set standard de teste care măsoară concentrarea, viteza de gândire și capacitatea de a planifica și îndeplini sarcini. Scăderea legată de vârstă a acestor abilități „executive” a fost strâns legată de ritmul vorbirii de zi cu zi a unei persoane, sugerând un declin mai larg decât doar dificultatea de a găsi cuvântul potrivit.

Un aspect nou al acestui studiu a fost utilizarea unei „sarcini de interferență imagine-cuvânt”, o sarcină inteligentă menită să separe cele două etape ale denumirii unui obiect: găsirea cuvântului potrivit și instruirea gurii despre cum să-l rostească cu voce tare.

În timpul acestei sarcini, participanților li s-au arătat imagini cu obiecte de zi cu zi (cum ar fi o mătură) în timp ce li s-a redat un clip audio al unui cuvânt care este fie legat în sens (cum ar fi „mop” – ceea ce face mai greu să ne gândim la numele imaginii), fie un cuvânt care sună asemănător.

În mod interesant, studiul a constatat că viteza naturală de vorbire a adulților în vârstă era legată de rapiditatea lor în a numi imaginile. Acest lucru evidențiază că o încetinire generală a procesării ar putea sta la baza unor schimbări cognitive și lingvistice mai ample odată cu vârsta, mai degrabă decât o provocare specifică în a-ți aminti cuvinte.

Deși rezultatele acestui studiu sunt interesante, găsirea de cuvinte ca răspuns la indicii bazate pe imagini poate să nu reflecte complexitatea vocabularului în conversația de zi cu zi.

Testul de fluență verbală implică diferite regiuni ale creierului implicate în limbaj, memorie și funcționarea executivă și, prin urmare, poate oferi informații despre regiunile creierului afectate de declinul cognitiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel