Există câteva semne care ar putea indica o lipsă de acid folic în organism
Acidul folic este unul dintre primele suplimente alimentare pe care fiecare femeie însărcinată trebuie să le ia. Beneficiile sale nu se limitează la dezvoltarea sănătoasă a fătului.
Principalele simptome ale deficitului de acid folic sunt cel mai adesea: lipsa poftei de mâncare; oboseală uşoară; pierderea memoriei şi alte probleme cognitive; dureri de cap puternice; amorţeala membrelor; sângerarea gingiilor; constipaţie; diaree; piele palidă şi flască, scrie Rador, citând zdrave.to. Acidul folic nu se poate obţine în mod natural, însă, printr-o alimentaţie corectă, se poate produce folatul, care practic are exact aceeaşi funcţie ca şi acidul folic.
Legumele cu frunze verzi sunt bogate în folat - spanac, ştevie, varza kale, frunzele de sfeclă roşie.
Fructele cu coajă lemnoasă crude conţin o cantitate importantă de folat. Beneficiile lor nu se limitează doar la folat, ci conţin şi vitamine, grăsimi sănătoase şi antioxidanţi.
Broccoli - 100 g de broccoli conţin circa 16% din necesarul zilnic de acid folic, dar şi alte vitamine.
Linte - o sursă excelentă de folat. Până la 90% din doza zilnică de vitamina B9 este conţinută de o cană de linte.
Conopida - pe lângă faptul că este un înlocuitor excelent pentru carbohidraţi, conopida oferă 14% din cantitatea zilnică de vitamine.
Recomandat înainte de concepție și apoi în primul trimestru de sarcină, acidul folic are rolul de a preveni defectele de tub neural și alte malformații congenitale. În unele cazuri este prescris și pentru a reduce riscul de hipertensiune în sarcină, complicație numită preeclampsie. Însă un studiu de ultimă oră arată că această vitamină din complexul B nu are niciun efect în prevenirea preeclampsiei, scrie dcmedical.ro.
Acidul folic, cunoscut și ca vitamina B9, este deosebit de important pentru dezvoltarea normală a bebeluşilor, iar administrarea încă dinainte de a rămâne însărcinată este chiar mai importantă decât în primele luni de sarcină. Sunt specialiști care afirmă că acidul folic este obligatoriu înainte de sarcină și în primul trimestru. Alții însă atrag atenția asupra dozelor administrate.
Pentru a evalua impactul administrării unor doze mari de acid folic în primele săptămâni de sarcină, cercetătorii canadieni de la Universitatea Ottawa au monitorizat 2.301 de gravide între săptămânile 8 și 16 de sarcină. „Fiecare prezenta cel puțin un factor de risc pentru preeclampsie”, a precizat prof. Lucy Chappell, coordonatoarea studiului.
Mai exact, gravidele prezentau fie hipertensiune arterială, fie diabet, fie sarcină gemelară, fie suferiseră de preeclampsie în cursul unei sarcini anterioare, fie prezentau un indice ale masei corporale peste 35. Citește mai departe>>
Fiecare gravidă a primit o doză de 1,1 mg de acid folic pe zi. În plus, jumătate dintre voluntare luau o doză zilnică de 4 mg de acid folic. Pe parcursul studiului, gravidele au fost consultate de patru ori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu