Dr. Laura Cătană, medic primar psihiatru, a fost invitată la emisiunea „Dezbateri în Sănătate" de la DC News și DC Medical. Alături de Georgiana Ioniță Toader, redactor-șef Spectacola.ro, medicul Laura Cătană a vorbit despre dependențe.
Dr. Laura Cătană a explicat, în exclusivitate pentru DC News și DC Medical, când trebuie să ne adresăm unui medic psihiatru.
„Când apar tulburări la nivelul somnului. El este primul semn că sistemul nervos are de suferit. Lipsa somnului este depresie, trezirile în noapte sunt anxietăți. Atunci când se repetă aceste lucruri ar fi bine să cerem sfaturi, nu să încercăm noi să le gestionăm prin consumul anumitor substanțe, să intrăm într-un cerc vicios.
Orice substanță are un impact negativ asupra chimiei creierului, ceea ce duce la tulburări de dispoziție, la comportamente nepotrivite și riscă, pe un consum, pe o labilitate psihică, să meargă până la o ideația suicidară.
Este foarte important să vedem în ansamblu.", a spus medicul.
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @freepik
„Familiile ar trebui să-i înțeleagă pentru că nu au hotărât ei să fie dependenți. Deschiderea dialogului, empatia, susținerea, înțelegerea sunt foarte importante. Până nu te adresezi unui cabinet de specialitate putem să spunem că nu ai voință. În momentul în care recunoști problema și îți dorești să o rezolvi, deja jumătate din bătălie este câștigată. (...)
Membrii familiei, mai ales un partener al unei persoane dependente, trebuie să fie în primul rând foarte echilibrat, în sensul de a nu se consuma prea mult, să acorde ajutor, dar să nu treacă în extrema unui control prea mare al persoanei. Trebuie să stabilim niște limite foarte sănătoase în relația de familie, să apelăm la grupurile de suport, la terapiile de familie în care să facem tot ce este posibil pentru a ajuta acea persoană să conștientizeze problema și să accepte ajutorul.", a spus Dr. Laura Cătană.
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @suriyawutsuriya
„În primul rând, consumul unei substanțe sau comportamentul schimbat pentru o anumită activitate, toleranța, creșterea consumului pentru a obține acea senzație, apariția simptomelor de sevraj, fizice, emoționale, în momentul în care întrerupem consumul, preocuparea pentru a-și procura substanța sau a-și găsi timp să dezvolte acel comportament, impactul asupra vieții sociale și chiar trăirea într-un stres permanent de a nu fi descoperit. Ei se feresc să-și recunoască problema și disimulează foarte mult, căutându-și scuze că situația este sub control.
Este un cerc vicios care agravează orice stare psihică.
Trăiesc cam tot ce există ca simptome, depresie, anxietăți, fluctuații de dispoziție, iritabilitate, nimic nu mai este în regulă în momentul în care devin dependenți. Neînțelegerea față de cei din jur, căutarea permanentă a unor scuze, a unor motivări a comportamentului lor, ceea ce face greu de gestionat situația în familie.", a spus Dr. Laura Cătană la emisiunea „Dezbateri în Sănătate" de la DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News